Två personer går längs en gata vid skymning, omgivna av träd och parkerade bilar. Den ena personen bär en mörk hoodie och den andra en jacka med huva. I bakgrunden syns en byggnad med klassisk arkitektur.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Människor som säljer narkotika kan även behöva hitta folk som begår våldsbrott – då påbörjas en rekrytering av unga, berättar ”Simon”. Personen på bild och hans röst är utbytta. Foto: Björn B Schäfer/SVT

Så rekryteras unga i Jämtland till kriminella nätverk – ”Simon” berättar

Uppdaterad
Publicerad

De tunga kriminella nätverken lockar unga från hela Sverige – även från Jämtland. ”Simon” är uppvuxen på en mindre ort i länet och en av dem som sålt och transporterat knark. Han kom längre och längre in i den brottsliga världen. Nu berättar han vad det är som lockar och hur rekryteringen kan gå till.

Återkommande rapporterar media hur unga människor från hela Sverige söker sig till kriminella nätverk för att utföra olika typer av våldsbrott.

Nyligen dömdes exempelvis en 23-årig man från Norrbotten till livstids fängelse för att bland annat ha placerat ut den bomb som tog 24-åriga Soha Saads liv i Fullerö, Uppsala. Och i början av november dömdes en ung kvinna som är uppvuxen i Jämtland till livstids fängelse för ett gängmord i Norrköping.

Barn och unga i kriminella gäng

En kille, som vi valt att kalla Simon, är inte förvånad.

– Det har blivit en grej att vara kriminell och ha kriminella kopplingar, säger han.

Har använt och sålt narkotika

Simon är uppvuxen på en mindre ort i Jämtlands län men lockades trots det in i gängmiljön.

– Jag har själv använt och hanterat narkotika på olika sätt.

Han fortsätter:

– Man kan få upp ett stort lass som ska delas upp och så ska det fördelas ut.

Simon har också figurerat i olika polisiära utredningar. I några fall har han avskrivits men i ett är han fortfarande misstänkt för grovt våldsbrott i annan del av landet.

– Jag är oskyldig.

Men det är bara hans ord, utredningen pågår fortfarande.

”Det kriminella livet betalar inte så bra”

Sedan en tid tillbaka är Simon LVU-placerad. Nu vill han berätta vad som gör att unga personer från hela Sverige söker sig till kriminella nätverk. Men framförallt vill han varna de som är på väg in i den världen.

– Jag tycker det är viktigt att unga får en förståelse att det här livet inte är som det framställs. Det kriminella livet betalar inte så bra faktiskt.

I videorna nedanför ger Simon en inblick i vad som lockar i det kriminella livet – men också vad det har kostat honom.

Simon: Livet i gängkriminalitet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Barn och unga i kriminella gäng

Mer i ämnet