SVT har i flera år berättat om Jamtlis behov av pengar. Under och efter pandemin är det underhållet av byggnader och samlingar som fått stryka på foten. Till 2025 har Jamtli äskat ett höjt grundanslag på sju miljoner kronor och dessutom ett extra tillskott på två miljoner för projekt.
– Vi har gjort de besparingar vi kan. Det närmar sig en kulturell kris, säger Robert Uitto (S) ordförande i Jamtlis stiftelse.
Beslut nästa år
Samtidigt brottas regionen, som är den största bidragsgivaren, med stora ekonomiska underskott. Även Östersunds kommun har dragit i handbromsen ekonomiskt.
Östersunds kommun kommer att besluta om storleken på bidraget nästa år vid kommunstyrelsemötet i början på december.
Regionala Utvecklingsnämnden vid Region JH kommer att fatta beslut den 17 december.
Jamtlis ägare
Jamtli ägs av Stiftelsen Jamtli.
Den är instiftad av Jämtlands läns landsting (numera Region Jämtland Härjedalen), Östersunds kommun, föreningen Heimbygda och Jämtlands läns konstförening 1973.
Verksamheten bekostas till 65 procent av Regionen och 35 procent av Östersunds kommun.
Utöver det så kommer ungefär hälften av Jamtlis inkomster från andra håll. Det är biljettintäkter, projektmedel m.m.
2023 fick Jamtli sammanlagt ungefär 46,4 miljoner kronor i bidrag från regionen och Östersunds kommun.
Vad tycker du – vad ska Jamtli vara i framtiden?
åsa • Jamtlis lajv-larv va de värsta jag varit med om. Kommer aldrig mer gå dit! Försökte prata seriöst med ”fotobutiken” då jag både har många gamla bilder och söker gamla bilder. dvs från 30- och 40-talet.
”det är ju ingen som har bilder från framtiden” typ fick jag som svar.
jag svarade ”ok, finns någon man kan maila på jamtli? ”
”mail? vad är det?”
Då ruttnade jag totalt.
Förälder med vuxna barn • Sänk priserna på inträdet då har man ju kanske råd å gå dit och spenderar pengarna på fika å annat istället. Det är dyrt att gå dit fyra vuxna bara för att titta lite tror vi gått flera gånger istället för ingen gång om det varit billigare. Bättre med någon intäkter än inget alls kanske.