• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Man med roströd stickad mössa glasögon och blå jacka står utanför Jamtli i Östersund

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Trots ett tillskott på dryg 4 miljoner kronor måste Jamtli att skära ner på verksamheten nästa år säger Olov Amelin, chef på Jamtli. Foto: Maria Harning

Jamtli måste spara pengar – trots ekonomiskt tillskott

Publicerad

Nästa år får Jamtli extra tillskott från både Region Jämtland Härjedalen och Östersunds kommun. Men det kommer inte att räcka, säger Jamtlichefen Olov Amelin.

I mars efterlyste Jamtlis chef tillskott från ägarstiftelsen. Minst 6 miljoner kronor behövdes för att klara verksamheten.

De största finansiärerna i stiftelsen; Region Jämtland Härjedalen och Östersunds kommun kommer att skjuta till ytterligare 2,1 miljoner kronor vardera.

Jamtlis ekonomi

– 4,2 miljoner är inte 6 miljoner, säger Olov Amelin till SVT Nyheter Jämtland.

Tillskottet är ändå välkommet, men det är bara ett engångstillskott. Pengarna är också tydligt menade att användas till det eftersatta underhållet på fastigheterna.

Möjliga besparingar

Dessa förslag finns uppe för diskussion kring besparingar nästa år:

  • Jordbruket avvecklas: Skulle spara 2,5 miljoner kronor. Ger minskade intäkter
  • Halverat öppethållande: Skulle spara 4,8 miljoner kronor. Ger minskade intäkter och lägre tillgänglighet
  • Avvecklad pedagogisk verksamhet: Skulle spara 3,6 miljoner kronor. Innebär att grunduppdraget inte uppfylls
  • Halverad fastighetsskötsel och drift: Skulle spara 6,3 miljoner kronor. Innebär att Jamtli bryter mot portalparagrafen att vårda kulturarvet
  • Halverad samlingsförvaltning: Skulle spara 3,2 miljoner kronor.

Källa: Jamtli

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jamtlis ekonomi

Mer i ämnet