Den här terminen har Östersunds kommun börjat klimatberäkna sina skolluncher och anpassat dem för att minska sitt klimatavtryck. Målet är att livsmedel som köps in till skolmåltiderna ska ge ett utsläpp på max 1,65 kilo CO2e (så kallade koldioxidekvivalenter) per kilo till 2027. I våras låg den siffran på 1,95 och nu har man tagit sig ner till 1,71.
– Det går åt rätt håll, säger Linnea Davinder, måltidsutvecklare på Östersunds kommun.
Svinnet kan påverkas av ändrad meny
Under september 2024 hade man en särskild kampanj mot matsvinn och lyckades minska svinnet jämfört med 2023. Men jämför man årets oktober med fjolårets så har matsvinnet ökat från 20 till 21 gram per portion från tallrik.
Om det beror på den nya klimatanpassade menyn är svårt att säga, men nya rätter brukar generellt vara svåra för barnen att ta till sig, berättar Linnea Davinder.
– När vi introducerar nya maträtter äter inte barnen lika mycket. Så det är väl ganska väntat att det skulle bli så här i början.
Rent ekonomiskt har satsningen inte haft någon större påverkan.
– När vi minskat på köttet och tagit in mer vegetabilier så får vi ett billigare pris och då kan vi satsa på att ta in dyrare råvaror, som viltkött och lokala råvaror, säger Davinder.
Vad är koldioxidekvivalenter, CO2e?
Koldioxidekvivalenter, CO2e, är ett mått på utsläpp av växthusgaser som används för att jämföra gasernas klimatpåverkan.
Den vanligaste växthusgasen, koldioxid, är måttstock. Mindre vanliga gaser, som metan och lustgas, är kraftigare och motsvarar därmed fler koldioxidekvivalenter per viktenhet än koldioxid.
Källa: Utrikespolitiska institutet