Jättefiskodling planeras i Storsjön

Uppdaterad
Publicerad

Ett fiskodlingsföretag vill anlägga en stor fiskodling i Storsjön. På tre ställen ska sammanlagt 15 miljoner fiskar odlas, både regnbåge och röding. Nu ska planerna ut på samråd.

Förra året startade en provfiskodling i närheten av Hoverberg i Bergs kommun. Där odlas för närvarande cirka 40 ton röding. Om odlingen visar sig fungera har det fiskodlingsföretaget planer på att odla 1000 ton.

Men nu kommer nästa plan. Företaget Bright Water Fish vill odla sex gånger så mycket fisk i Storsjön. Odlingen ska ske på tre olika platser;  söder om Vejmon och sydväst om Rödön i Krokoms kommun, samt i södöstra delen av Åre kommun. Dessutom vill företaget ha ett fiskslakteri i Trångsviken.

Än är det långt kvar innan planerna blir verklighet. Först ska företaget ha samråd med bland andra närboende och samebyar. Därefter skickas en tillståndsansökan in till miljöprövningsdelegationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Planerad fiskodling utanför Rödön

Mer i ämnet