En kvinna i kort mörkt hår och lila kofta står vid en byväg med en kyrka en bit bakom.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi måste skydda och bevara Storsjön” – Vänsterpartiet i Krokom vill inte se någon fiskodling utanför Rödön. I klippet berättar gruppledare Marie Svensson mer. Foto: Fredrik Lundmark/SVT

”Vi måste skydda Storsjön” – Vänsterpartiet i Krokom säger nej till fiskodling vid Rödön

Uppdaterad
Publicerad

Jämtlands län står för 40 procent av landets odlade fisk. Nu har Vänsterpartiet i Krokom i en debattartikel gått ut med att partiet inte vill se någon etablering av ytterligare en fiskodling i Storsjön.

2017 fick företaget Bright Water Fish nej på sin ansökan att starta en fiskodling i Storsjön utanför Rödön i Krokoms kommun.

Men nu har planerna på en odling återigen aktualiserats. I stort sett samma aktörer, nu under namnet Storsjö Aquaculture, bjöd häromveckan in allmänheten till ett samrådsmöte på Rödön för att informera om sina intentioner att lämna in en ansökan om att starta en odling.

Planerad fiskodling utanför Rödön

Planerna har fått Vänsterpartiet i Krokoms kommun att gå ut i en debattartikel och tydligt säga nej till en fiskodling i Storsjön.

– Vi är oroliga för Storsjöns vatten. Det är ju vår vattentäkt, så vi måste ju skydda och bevara den, säger Vänsterpartiets gruppledare i Krokom Marie Svensson.

”Tydligt visa vart vi står”

Även om Krokoms kommun sedan tidigare tagit ett beslut i fullmäktige som förordar landbaserade odlingar vid nyetablering, så uppmanar nu Marie Svensson alla partier, i samtliga kommuner runt Storsjön, att gå ut och säga nej till planerna på en odling vid Rödön.

– Alla behöver hjälpas åt i den här frågan. Även om bolaget inte lämnat in sin ansökan ännu, så kan vi i politiken redan nu gå ut och tydligt visa vart vi står.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Planerad fiskodling utanför Rödön

Mer i ämnet