En äldre man med blå tröja, grått hår och svarta glasögon, står utomhus med ett strömmande vatten i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Martin Rolén, ordförande i Kvitsleströmmarnas fiskevårdsområde, vädjar till bolaget att inte lämna in någon ansökan att få starta en fiskodling. Foto: Fredrik Lundmark/SVT

Planer på ytterligare en fiskodling i Storsjön oroar: ”Rymningar och smitta skulle vara förödande”

Uppdaterad
Publicerad

Kvitsleströmmarna, en liten bit från Indalsälvens utlopp i Storsjön, är känt som ett av landets bästa strömfiskevatten för framförallt öring och harr. Så planerna på en fiskodling i Storsjön vid Rödön är något som oroar fiskevårdsområdet.

– Jag har aldrig hört talas om en kassodling som inte fått haveri, förr eller senare händer det. Det är ju miljontals fiskar i en odling och om 10 procent skulle rymma vore det förödande för de naturliga bestånden, säger Martin Rolén som är ordförande i Ockesjön-Kvitsleströmmarnas fiskevårdsområde.

Att fisk rymmer är något som oroar fiskevårdsområdet. Efter att det häromåret rymde stora mängder regnbåge från odlingen utanför Hoverberg i södra änden av Storsjön fångades en hel del även i Kvitsleströmmarna berättar Martin Rolén.

Planerad fiskodling utanför Rödön

Risken att sjukdomar frodas i odlingen och sprider sig till det vilda bestånden oroar också.

– Jag tycker även fodret som ska användas är ett problem. Man kommer sannolikt använda samma typ av pellets där man dammsuger haven på fisk för att tillverka, säger Martin Rolén.

Vädjar till bolaget

I dagsläget har bolaget Storsjö Aquaculture inte lämnat in någon ansökan att få starta fiskodlingen, men Martin Rolén är rädd att när det väl sker så kommer det vara svårt att säga nej.

– Uppfyller man alla krav ser jag inte hur myndigheterna ska kunna neka. Mitt hopp är en vädjan till bolaget att inte göra detta, utan tar sitt ansvar och hjälper oss att bevara det fina fisket som finns här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Planerad fiskodling utanför Rödön

Mer i ämnet