Till vänster är en bild på fiskarten regnbåge i en odlingskasse. Till höger är en bild på sjön Storsjön i Jämtland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Jussi Kähäri från Storsjö Aquaculture ge sin syn på några av de farhågor som alltid brukar komma upp i samband med fiskodlingar. Som till exempel risken att fiskar rymmer samt de stora mängder kväve och fosfor som en fiskodling släpper ut. Foto: Fredrik Lundmark/SVT

Planer på fiskodling i Storsjön utanför Rödön: ”Kan gynna sjön och vild fisk”

Uppdaterad
Publicerad

Planer på en fiskodling i Storsjön utanför Rödön har funnits länge. Efter lång kamp sade Mark- och miljööverdomstolen 2017 nej till företaget Bright Water Fish ansökan om att starta en odling på platsen, och efter det har det varit ganska tyst. Men nu har planerna åter aktualiserats.

Det är i stort sett samma aktörer som tidigare, men nu under namnet Storsjö Aquaculture, som vill odla 3 200 ton regnbåge årligen. Platsen är samma som tidigare, i Storsjön utanför Vejmon på Rödön.

I videon bemöter Jussi Kähäri från Storsjö Aquaculture några av de farhågor som alltid kommer upp när det gäller fiskodlingar i öppna kassar. Bland annat att det tillförs stora mängder kväve och fosfor ut i vattnet från foder och fiskbajs.

Planerad fiskodling utanför Rödön

– Storsjön är ett näringsfattigt vatten, så det här skulle till och med kunna vara en positiv restaureringsåtgärd och gynna även vild fisk, säger han.

”Verksamhet man vill ha i Sverige”

I morgon tisdag bjuder man in allmänheten till ett samrådsmöte på Rödön för att informera om planerna och svara på frågor. Bolaget har inte lämnat in någon ansökan ännu för odlingen, men hoppas göra det redan under september eller oktober. De är hoppfulla att det ska bli av den här gången.

– Jag är väldigt optimistisk, säger Jussi Kähäri.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Planerad fiskodling utanför Rödön

Mer i ämnet