Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Som en dåtidens David Bowie, en hett eftertraktad musiker, var han den jämtländske spelmannen Lapp-Nils. Men var det synd och otukt han lockade till? Se en bit ur föreställningen, i videon ovan. Foto: Marie Selander, SVT.

Kamp mellan himmel och helvete vid Döda fallet – i sommarens föreställning om Lapp-Nils

Uppdaterad
Publicerad

På torsdag är det urpremiär på föreställningen om den jämtländske spelmannen Lapp-Nils, vid Döda fallet i Ragunda kommun.

En pjäs om en spelman vars musik fortfarande spelas och där rätten till musiken står i centrum.

– I alla tider har musik ansetts farlig, som att den kan leda ungdomen till otukt och alla möjliga saker, säger regissör och manusförfattare Martin Lindberg.

Spelmannen Nils Jonsson levde under 1800-talet med nödår och religiös väckelse, en tid med torpare, storbönder och – som man då kallade dem: socken-lappar.

Nils var en av dessa socken-lappar och gick under namnet Lapp-Nils.

– Det finns fem spelmän, har jag fått lära mig, vars låtar fortfarande känns till och spelas inom spelmanskretsar och Lapp-Nils är absolut en av dem, säger regissör och manusförfattare Martin Lindberg.

”Musikalisk fantasi”

Det är Lapp-Nils egen musik som framförs under föreställningen.

– Det är väldigt roligt att hans musik får föras vidare, säger skådespelare Martin Pareto, som spelar Lapp-Nils.

Föreställningen är en av Estrad Norrs största satsningar hittills och beskrivs som en ”musikalisk fantasi” där änglar och djävlar kämpar om spelmannens själ.

Urpremiär blir det vid Döda fallet 30 juni och föreställningen spelas fram till 23 juli.

Se en dans och musik ur föreställningen – och möt regissören och en av skådespelarna – i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.