Den riksbekante myskoxen Brutus blev sjuk och har avlivats. Foto: Bengterik Busk/SVT

Kända myskoxen Brutus är död

Uppdaterad
Publicerad

Den riksbekante myskoxen Brutus är död, det meddelar Myskoxcentrum i Härjedalen i ett inlägg i sociala medier.

”Det är med tunga hjärtan vi meddelar er att vi sent igår kväll av djurskyddsskäl tvingades låta vår fina tjur Brutus somna in”.

Det var för några år sedan som myskoxen Brutus blev riksbekant när han ensam vandrade omkring bland byarna och väckte uppståndelse.

Brutus hade av någon anledning lämnat flocken på fjället och gett sig ut på vandring, troligen i syfte att söka sig en ny flock ovetandes om att det bara finns en grupp med myskoxar i det vilda i Sverige.

Myskoxen Brutus

Flyttades till hägnet i Tännäs

Brutus sökte sig ibland till kossor som var ute och betade men han gick också in i byar där han bland annat anföll ett solur och mattor som hängts ut på vädring.

Efter mycket om och men flyttades han till myskoxarna i hägnet i Myskoxcentrum i Tännäs där han snabbt anpassade sig. Under åren han vistats där har han blivit far till flera kalvar.

Sövd för hälsokontroll

I måndags blev Brutus sövd för sin årliga hälsokontroll, han vaknade sedan och tycktes må bra, men i onsdags såg man att han verkade sjuk och veterinär tillkallades igen. Brutus fick behandling som inte gav någon effekt, han visade sig vara så sjuk att han avlivades på torsdagskvällen.

Obduktionen visade på skador i mag-tarmkanalen och tydliga tecken på blodförgiftning – och hans liv gick inte att rädda, enligt Myskoxcentrum i Härjedalen.

”Vi är förkrossade över det som har hänt men finner viss tröst i de tre pigga och välväxta kalvar som Brutus har lämnat efter sig i år”, skriver de i sociala medier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Myskoxen Brutus

Mer i ämnet