Elcykling omfattas inte av allemansrätten. Det är den bedömning som länsstyrelsen i Jämtlands län nu beslutat sig för. Samma tolkning gör Naturvårdsverket.
Det innebär att elcykling på statligt renbetsfjäll inte är tillåten. Den som vill använda sin elcykel på sådana marker kommer att vara tvungen att söka ett särskilt tillstånd hos länsstyrelsen.
Nu återstår att se om även länsstyrelserna i de övriga fjällänen kommer att göra samma bedömning som man gjort i Jämtlands län.
Ökad störning och ökat slitage
Bakgrunden är att antalet besökare med elcyklar ökat i fjällen, med ett ökat slitage och ökad störning på rennäring och friluftsliv till följd.
Länsstyrelsen slår fast att man vill värna det allemansrättsliga friluftslivet framför det motoriserade friluftslivet.
Motortrafik i naturen
Att köra elcyklar, segways och andra mindre fordon med motor i naturen, ingår inte i allemansrätten. Det betyder att du i nuläget inte får köra dem på stigar, leder eller fritt i terrängen utan lov av markägaren. Ibland behövs dessutom dispens. Det fastslår Naturvårdsverket.
”Att färdas i naturen med hjälp av elcykel är en relativt ny företeelse. Varken nuvarande terrängkörningslagstiftning eller allemansrättens innehåll har utvecklats med hänsyn till sådana fordon. Naturvårdsverkets tolkning kring elcykel med max 250 w motoreffekt i terräng grundar sig på att flera olika propositioner, utredningar och lagkommentarer har slagit fast att det inte finns någon motoriserad allemansrätt. Eftersom elcyklar har motorer faller de därför utanför den nuvarande tolkningen av vad som ingår i allemansrätten.” skriver Naturvårdsverket vidare.
Det här säger lagen:
- Till ”motoriserade fordon” räknar Naturvårdsverket olika typer av elassisterade cyklar med en maxeffekt på 250 W. Flera olika propositioner, utredningar och lagkommentarer (bland annat prop. 2009/10:238, prop. 1995/96:226, SOU 1993:51, lagkommentaren till 17 § NVL, lagkommentaren till 7 kap. 1 § miljöbalken) har hittills slagit fast att det inte finns någon ”motoriserad allemansrätt”.
- Det finns ingen lagstiftning som ger någon rätt att färdas med fordon med en motor på någon annans mark utan lov av markägaren.
Mer om det här kan du läsa på Naturvårdsverkets hemsida.
(källa: Naturvårdsverket)