Splitbild. Till vänster en byggarbetsplats och till höger står Jacob Inganäs som är statistiker på myndigheten Tillväxtanalys.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Senast Sverige hade en junimånad med lika många konkurser som nu var 1996. I videon ovan berättar Jacob Inganäs från myndigheten Tillväxtanalys mer. Foto: Simon Melin/SVT

Konkurserna ökar i Sverige – men det finns ljuspunkter

Uppdaterad
Publicerad

Under årets sex första månader har konkurserna ökat med nästan 40 procent. Sett till antalet anställda som berörs är läget ännu dystrare.

Under årets sex första månader har 5 872 företag gått i konkurs i landet. Det är en ökning med 38 procent jämfört med motsvarande period förra året. Antalet anställda som blivit direkt berörda av årets konkurser är 14 675 personer, det är en ökning med 65 procent.

– Vi befinner oss i en lågkonjunktur och räntorna är höga. Inflationen har varit hög ett tag även om den är på väg ned, säger Jacob Inganäs som är statistiker på myndigheten Tillväxtanalys.

Ökar överallt

Av Sveriges 21 län ökade konkurserna i samtliga och det är alla branscher som påverkas. Exempelvis i Jämtland ökade konkurserna med 76 procent medan ökningen i Skåne var på 30 procent.

– Det är till följd av de höga räntorna och höga kostnaderna, säger Maria Åberg som är Handelskammarens regionchef i Jämtland/Härjedalen.

– Vi kan bland annat se på byggindustrin, att det förekommer många konkurser där. Byggandet har avstannat ganska rejält under den senaste tiden. Därför är det inte så oväntat att vi ser många konkurser inom byggindustrin, säger Jacob Inganäs.

Många inom hotell- och logistikverksamhet

Att konkurserna ökar kan även ha att göra med de pandemistöd som betalades ut under coronapandemin.

– Dessa gjorde kanske att företagen levde lite längre än vad de annars skulle gjort. Det kanske finns en viss eftersläpning i fråga om antalet konkurser, säger Jacob Inganäs.

De branscher där flest anställda berörs finns inom hotell- och logistikverksamhet.

Finns ljuspunkter

Men det finns ljuspunkter. Om man jämför årets junimånad med fjolårets minskade konkurserna i nio av länen. Mest minskade konkurserna i Jönköping och Dalarna medan konkurserna ökade mest i Halland.

– Om vi tittar på första halvåret för 2024 och jämför det med motsvarande period 2023 har vi ökningar gällande både antalet konkurser och hur många anställda som drabbas av konkurserna. Men om vi bara tittar på junimånad så ser vi ändå en liten ljusning, säger Jacob Inganäs.

Och han får medhåll.

– Utifrån att läget håller på att stabilisera sig med bättre ekonomi och lägre räntor ser vi att det kommer ljusna i slutet av året, säger Maria Åberg som är Handelskammarens regionchef i Jämtland – Härjedalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.