Kriminalvårdschef Olof Vahlström ser gärna att det blir ett fängelse på Frösön.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Olof Vahlström är kriminalvårdschef för Häkte Falun, Gävle och Östersund. Han tror att ett fängelse på Frösön blir lätt att bemanna. Foto: Björn B Schäfer/SVT

Kriminalvården: ”Målsättningen är att det blir en anstalt på Frösön”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Kriminalvården är planerna på ett fängelse på Frösön långt gångna och tror inte att det centrala läget på Frösön är ett problem – tvärtom.

Flera besökare under måndagens informationsmöte på Frösön uttryckte oro för vad eventuella rymningar kan ställa till med. Men enligt Kriminalvården är det en obefogad oro.

– Vi har inte haft någon rymning i Sverige sedan 2018, säger kriminalvårdschef Olof Vahlström.

Lätt att rekrytera personal

Det centrala läget på Frösön är också något som är positivt när det gäller att rekrytera personal.

– De flesta som jobbar inom kriminalvården vill kunna pendla enkelt och ha korta restider. Allt fler fängelser och häkten byggs nära annan bebyggelse.

Olof Vahlström berättar också att när häktet i Östersund skulle rekrytera personal fick de ovanligt många sökande. Så förhoppningen är att det ska gå lika lätt när 80-talet tjänster ska tillsättas – om det blir ett fängelse.

Hör mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.