Andreas Svensson, krögare står i skjorta, väst och glasögon och tittar ut genom fönstret i sin restaurang 720 i Åre.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör krögaren Andreas Svensson som medger att det är en tillåtande festkultur – men menar att det förändrats ordentligt sedan för 20 år sedan. Foto: Lukas Johansson/SVT

Krögaren om säsongslivet i Åre: ”Socialt accepterat att festa sju dagar i veckan”

Uppdaterad
Publicerad

Säsongarlivet i fjällen förknippas ofta med skidåkning men också festande. Krögaren Andreas Svensson driver restaurang i Åre och har själv haft en alkoholproblematik. Han medger att det är en tillåtande alkoholkultur på fjällorten.

Varje år säsongsarbetar flera tusen människor i fjällen och ungefär 85 procent av säsongarna är under 25. Många säsongare som SVT pratat med framhäver gemenskapen, träffa vänner och skidåkningen som den största motiveringen att de sökt sig till säsongsjobb.

– Man gör det ju inte för att tjäna pengar, sa liftvärden Alice Erlandsson tidigare i år.

Säsongsjobb i Jämtlandsfjällen

Men det är också en miljö där det förekommer mycket fest och alkohol.

– Det går att festa sju dagar i veckan och det är socialt accepterat, berättar Andreas Svensson, som driver restaurang och bar och har många säsongsanställda hos sig.

– Sen tror jag inte det är någon större risk här än i en stor stad, säger han.

Andreas Svensson, krögare i Åre står i hans restaurang 720 och intervjuas av SVT. Han bär glasögon och väst, och skjorta.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Misstänker du att din vän dricker för mycket? Andreas Svensson ger sina tips. Foto: Lukas Johansson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Säsongsjobb i Jämtlandsfjällen

Mer i ämnet