Kvinnan som var hemmahörande i Falkenberg skrev sitt testamente bara en dryg vecka innan hon avled i september förra året. I det testamenterade hon en del av sin kvarlåtenskap till både länsstyrelsen i Jämtland och Naturskyddsföreningen i västra Härjedalen.
I testamentet står att ”Naturskyddsföreningens myskoxkonto (Naturskyddsföreningen i Västra Härjedalen)” och ”Länsstyrelsen i Jämtland för bidrag till fjällrävar” vardera ska få 20 procent av den kvarlåtenskap som kvinnan hade.
”Ovanligt med testamenterade pengar”
Det innebär drygt 270 000 kronor vardera till myskoxarna och fjällrävarna.
– Det är ovanligt att vi får testamenterat pengar, säger Tomas Bergström, miljöövervakare på länsstyrelsen i Jämtland.
Exakt vad pengarna ska gå till är inte specificerat i testamentet, men länsstyrelsen ska arbeta fram en plan för hur de ska användas.
– Mest troligt kommer vi att använda pengarna till utfodring och inventering av fjällrävarna, 270 000 kronor räcker ju till flera års utfodring, säger Tomas Bergström.
Särskilt konto
Pengarna har nu satts in på ett särskilt konto hos länsstyrelsen för att inte blandas ihop med andra pengar.
– Fördelen med de här pengarna jämfört med de anslag som vi får från Naturvårdsverket är att vi inte behöver använda upp pengarna på ett år, säger Tomas Bergström.
Tillbringade tid i Härjedalen
För Naturskyddsföreningen i västra Härjedalen är också testamentet ett välkommet tillskott. Föreningen arbetar med den vilda myskoxstammen som finns i området.
– Vad vi ska använda pengarna till har vi inte beslutat, säger Mats Ricklund, talesperson för föreningen. Men vi vill ju gärna förstärka myskoxflocken med nya individer. Dessutom kostar det mycket pengar att inventera myskoxarna.
Hans fru Siv Ricklund, som är kassör i föreningen, kan ana varför Hallandskvinnan testamenterade pengar till fjällrävar och myskoxar.
– Hon och hennes man tillbringade väldigt mycket tid i Härjedalsfjällen och de älskade naturen här, berättar Siv för SVT Jämtland.