– Ibland blir det tvärstopp, vi kommer inte längre, säger Michael Lundberg, förundersökningsledare på polisen i Östersund.
Den 7 mars kallade polisen i Östersund till presskonferens. På kort tid hade de fått in flera anmälningar om överfall mot kvinnor i centrala Östersund. Polisen berättade om överfallen men passade även på att uppmana kvinnor till viss försiktighet. Uppmaningen vållade stor debatt. Och engagemang.
Läs också: Opinion: ”Varför ska kvinnor hålla sig inne när det är män som är problemet?”
På en vecka förändrades bilden av stans uteliv. Helgen efter polisens presskonferens fanns betydligt fler poliser ute på stadens gator och bland Östersunds nattvandrare fick man ett rejält uppsving. Från att ha varit en handfull nattvandrare en vanlig lördagkväll var man plötsligt över 30 personer.
Samtidigt skedde ytterligare överfall. Samma helg som staden slöt upp anmälde tre kvinnor att de blivit ofredade och till slut hade polisen 14 anmälningar totalt.
En gärningsman åtalades
I ett fall finns en misstänkt gärningsman. Han misstänks för en misshandel, för att ha hållit fast en kvinna och försökt stoppa in sina fingrar i hennes mun. Dom i det fallet kommer i morgon fredag.
Men i de övriga 13 anmälningarna finns ingenting att gå på. Fotokonfrontationer har inte gett något, vittnen saknas och samtidigt har kvinnornas minnesbilder varit vaga.
– Och det är inte konstigt alls. Man utsätts för något väldigt obehagligt, man blir chockad och traumatiseras, säger Michael Lundberg.
Och mitt i allt det ska offret försöka få en ordentlig bild av gärningsmannen. Något som även försvåras då flera kvinnor uppgett att det varit flera män i närheten.
– Männen har varit flera, så plötsligt har kvinnan känt hur någon tafsat. Att då veta vem exakt det var är inte lätt.
Vägs ände
Kvinnorna har således endast kunna lämna vaga signalement. Samtidigt har det alltså varit svårt att hitta vittnen. Det sammantaget gör att polisen nu anser att de nått vägs ände.
Hur känns det?
–Det känns givetvis inte alls bra. Vi vill ju klara upp alla brott, säger Michael Lundberg.
Sedan 13 mars har inga nya anmälningar inkommit. Polisen tror att det beror på ökad polisiär närvaro i centrum, något som även gärningsmännen uppmärksammat.
– Det var en period när den här grupperingen som kanske ägnat sig åt den här typen av brott passade på. Men i och med att polisen varit aktiv så har man förstått att man inte kan fortsätta, säger Michael Lundberg.
Så vad händer nu? Ja, Michael Lundberg säger att polisen kommer fortsätta var ute mycket i nattlivet. Samtidigt kvarstår uppmaningen till kvinnor:
– Fortsätt att lev precis normalt. Men var lite extra vaksam och tänk till. Det är den uppmaning vi kan ha.