Vemdalens kyrka en mulen sommardag. Till höger en lapp som förkunnar att kyrkan tvingas hålla stängt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vemdalens kyrka tvingas hålla stängt för spontana besök på grund av bristande brandsäkerhet. Foto: Bengterik Busk/SVT

Kyrkan i Vemdalen stängd för spontana besök – räddningstjänsten har underkänt utrymningsvägarna

Uppdaterad
Publicerad

Utrymningsvägarna i Vemdalens kyrka har underkänts av räddningstjänsten. Därför är kyrkan nu bara öppen vid tillställningar då personal finns på plats.

– Det är lite olyckligt då det är många turister som brukar titta in i kyrkan när dom är i Vemdalen, säger Kennet Rova som är kyrkoherde i Härjedalens pastorat.

Det var vid en inspektion som räddningstjänstens inspektör konstaterade att det är stora problem med kyrkans utrymningsvägar. Kyrkporten går inåt vilket inte är optimalt om flera personer snabbt ska ta sig ut. Kyrkporten har dessutom en låsanordning som kan vara svår att hantera.

Samråd ska ske med Länsstyrelsen

Till att börja med har Räddningstjänsten uppmanat kyrkan att bara ha öppet vid förrättningar då det finns personal på plats.

– Då kan personalen se till att huvudentrén inte slår igen och även informera om den alternativa utrymningsvägen, säger brandingenjör Mats Sundbom.

Ett formellt föreläggande om vad som ska göras väntas när räddningstjänsten samrått med länsstyrelsen. Och kyrkoherden är helt inne på att en viss ombyggnad måste ske.

– Men vi måste göra det i samråd med Länsstyrelsen då kyrkan är en kulturbyggnad, säger han.

I klippet: Följ med på till kyrkan och se de underkända utrymningsvägarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.