I dag kom domen där flera personer döms till långa fängelsestraff i en omfattande smugglingshärva som avslöjades under 2023. På bilden narkotika som polisen säkrade som bevisning i målet. Foto: Ur polisens förundersökning

Långa fängelsestraff i stor smugglingshärva i Jämtlands län

Uppdaterad
Publicerad

Flera av de åtalade i den stora smuggelhärvan som avslöjades ifjol får långvariga fängelsestraff. Det stod klart på tisdagen när Östersunds tingsrätt meddelade sin dom.

Huvudmannen, som är från länet, döms till fem och ett halvt års fängelse för grov narkotikasmuggling. Den länsbo som transporterade knarket och stoppades i Norge döms till tre år och fyra månaders fängelse.

Det var i mars ifjol som norska tullen fann stora mängder narkotika i en bil som kördes av en man från Jämtlands län. Det handlade om nästan 5 kilo amfetamin och nästan 5 000 MDMA-tabletter på omkring 2,5 kilo.

Tretton personer åtalades, varav sju män i åldrarna 19 till 40 år ställdes inför rätta misstänkta för grova narkotikabrott.

På tisdagen meddelade Östersunds tingsrätt sin dom.

Flera länsbor inblandade i smugglingen

Den man som greps i Norge, en länsbo, döms för grov narkotikasmuggling, till fyra och ett halvt års fängelse. Han hade dagarna före transporten hämtat narkotika i Uppsala och transporterat den till Östersund.

I Östersund fick han låna en bil av en annan länsbo. Den mannen döms till tre år och fyra månaders fängelse för medhjälp till grov narkotikasmuggling.

Länsbo instruerade smugglingen från Thailand

Narkotikan hade i sin tur köpts av härvans huvudman, en länsbo som befann sig i Thailand vid tiden för smugglingen. På distans gav han instruktioner och höll kontakt med mottagaren i Norge.

Efter att norska tullen stoppat narkotikatransporten såg huvudmannen till att det ändå utgick betalning till säljarna i Uppsala. Han skickade några av de inblandade att betala. Huvudmannen döms till fem och ett halvt års fängelse för både grovt narkotikabrott och grov narkotikasmuggling.

Långt straff för narkotikabrott

Förutom dessa tre män döms ytterligare en man som varit aktiv i härvan döms för grovt narkotikabrott till fem år och fyra månaders fängelse.

Tingsrätten anser ”med hänsyn till sorten och mängden narkotika” att det rör sig om grov narkotikasmuggling.

Utöver det döms fem inblandade till mildare straff: från dagsböter till ett års fängelse. Fyra av de åtalade frikänns.

Delad bild. Till vänster bild på sju män, alla med ansiktet blurrade. Till höger påsar med stora mängder färgglada tabletter.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det här handlar målet om – se mer i videon. Foto: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.