Länsstyrelsen menar att utsikten mot Östersund skulle störas för mycket om ljusskylten placeras här Foto: SVT

Länsstyrelsen säger nej till informationsskylt vid Vallaleden

Publicerad

Frågan om en ljusskylt vid Vallaleden kommer nu att landa hos Mark-och miljödomstolen. Länsstyrelsen river upp beslutet om bygglov, som Östersunds kommun har fattat.

Östersunds kommun har redan flera större ljusskyltar vid olika infarter till staden. Planen var också att sätta upp en 17 kvadratmeter stor ljusskylt vid Vallaleden på Frösön.

Men först glömde kommunen att söka bygglov av sig själv för bygget, så det beviljades i efterhand av kommundirektören. Men boende på Frösön överklagade beslutet till länsstyrelsen.

Utgör påtaglig skada

Nu har länsstyrelsen beslutat att riva upp bygglovet med hänvisning till att Östersund är skyddat av riksintresse för kulturmiljövård. Länsstyrelsen skriver:

”Den upplysta skyltens placering vid just denna plats förtar utblicken mot staden Östersund och innebär att det i riksintresset utpekade värdet av ”stadens anblick” mer än obetydligt skadas. Om nu överklagat lov skulle genomföras skulle den upplysta skylten således utgöra en påtaglig skada för riksintresset.”

Överklagat till högre instans

Östersunds kommun har överklagat beslutet till Mark-och miljödomstolen. Kommunen håller inte med om att skylten påtagligt skulle skada riksintresset för kulturmiljövården.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.