Lastbilsmekanikern Miranda Björkstrand.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det gäller att vara stark och tjurig när man arbetar som lastbilsmekaniker – Miranda Björkstrand berättar om känslorna inför att tävla i yrkes-VM i september. Foto: Lukas Johansson/SVT

Lastbilsmekanikern Miranda från Lit tävlar i yrkes-VM: ”Lite läskigt”

Uppdaterad
Publicerad

Miranda Björkstrand från Lit arbetar till vardags som lastbilstekniker i Östersund och nu har hon har blivit uttagen att tävla för yrkeslandslaget vid yrkes-VM i Frankrike i september.

Miranda är en av 25 deltagare och den enda från Jämtland. Deltagarna arbetar inom ett 20-tal olika yrkesgrupper, allt från kock till guldsmed. I december fick hon frågan om hon ville vara med.

– Det känns lite konstigt och lite intressant. Men jag tänkte att vi kör, säger Miranda Björkstrand.

Flera kunskaper testas

Tävlingen pågår i fyra dagar och det är flera moment som ska genomföras. Dessa är indelade i olika stationer som deltagaren sedan ska lösa på egen hand.

Inom lastbilsteknik kan det till exempel handla om motorstyrning, komfort och elektricitet. Den tävlande får ett antal poäng i varje moment som sedan slås samman. Den med mest poäng vinner.

– Det är inte så många tjejer i den här branschen så det är lite kul att representera att vi tjejer kan, säger Miranda Björkstrand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.