• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Till vänster: En man i röd tröja tittar in i webbkameran. Till höger: Vy över Oviksfjällen i vinterskrud

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag tror att man på sikt kommer att bryta skiffer och jag tror att lokalerna man tittar på är just Oviken och Jämtlandsområdet – det är där de stora kvantiteterna finns.” Experten Bert Allard ser stora brister i gruvplanerna i Oviken – men tror ändå det blir brytning. Se varför i videon. Foto: SVT

Ledande expert underkänner gruvplanerna för Oviken: Saknas säker teknik för brytning av alunskiffer

Publicerad

Gruvbolaget Aura Energys planer för Oviken har stora brister.

Det menar en av landets ledande experter på alunskiffer, kemiprofessor Bert Allard.

– Vi har inte den här tekniken demonstrerad idag. Den finns inte, säger han.

Bert Allard, professor i kemi med miljövetenskaplig inriktning vid Örebro universitet, var en av de ledande experterna vid den statliga Alunskifferutredningen år 2020.

Han har för SVT:s räkning gått igenom samrådsunderlaget som det australiensiska bolaget Aura Energy presenterade nyligen för sina gruvplaner i Oviken.

Gruvplanerna i Jämtland

Av underlaget framgår att Aura Energy planerar en traditionell gruvbrytningsprocess.

Säker teknik saknas

Men i själva verket behövs en ny teknik för utvinning ur just alunskiffer eftersom miljöriskerna är stora och det idag saknas en säker teknik.

Det slår kemiprofessor Bert Allard fast. Det var också en av huvudslutsatserna i alunskifferutredningen.

– Tekniken finns i teorin, på labbnivå, men inte i praktiken.

Miljöriskerna stora och svårbedömda

Erfarenheter från tidigare skifferbrytning, både i Sverige och utomlands, visar att brytning kan orsaka stora miljöproblem. Det handlar bland annat om att tungmetaller – inklusive uran – läckt ut och förgiftat vatten.

I alunskifferutredningen slogs fast att miljöriskerna är svårbedömda då alunskiffer är en komplex bergart med en sammansättning som skiftar från plats till plats. Valet av säkerhetsåtgärder blir därmed också svårt.

Aura Energy menar att just den geologiska sammansättningen av skiffern i Oviken (Häggån) gör att miljöriskerna där är små. Bolaget hänvisar också till Sveriges starka miljölagstiftning som en garant.

Kommer bli skifferbrytning

Men Bert Allard konstaterar att det till trots kvarstår faktum att det idag saknas en säker teknik för utvinning ur alunskiffer.

Samtidigt är han övertygad om att skifferbrytning ändå kommer att inledas, förr eller senare, när problemet med att ta fram en ny teknik är löst.

Experten svarar på fem frågor om gruvbrytning och planerna i Oviken

Tidigare erfarenheter av skifferbrytning i Sverige

Går Aura Energys planer i Oviken i lås blir det landets första alunskiffergruvan för utvinning av innovationskritiska metaller och kanske även landets första moderna urangruvan, om uranbrytningsförbudet hävs.

Alunskifferbrytning har tidigare förekommit i Sverige, bland annat för utvinning av uran i Ranstad på 60-talet och av skifferolja i Kvarntorp.

De flesta av de skifferbrytningsområdena klassas idag som att de medför stor risk för människors hälsa och miljön, visar inventeringar.

Skifferbrytningen har bland annat medfört stora problem genom läckage av tungmetaller och uran till vattendrag och grundvatten, men även orsakat luftföroreningar genom dammspridning.

Källa: Alunskifferutredningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvplanerna i Jämtland

Mer i ämnet