Två personer står bredvid varandra i en korridor med arm om varandras axlar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mer hjälp och har större gemenskap – hör Linn Rode och Emil Siebrand Nilsson berätta hur det är att gå på Odensalaskolans anpassade grundskola. Foto: Sara Leijman/SVT

Antalet elever ökar på anpassade grundskolan i Östersund: ”Bättre än förra”

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler elever söker sig till den anpassade grundskolan. Linn Rode och Emil Siebrand Nilsson är två av eleverna som på den anpassade skolan i Odensala, Östersund.

– Den här skolan är mycket bättre än den jag gick på förut, säger Emil.

Enligt Skolverket har antalet elever till den anpassade grundskolan ökat kontinuerligt i flera års tid. I Sverige går i dag drygt 17 200 elever i anpassade grundskolan.

Ökningen beror främst på att elever tas emot i tidigare ålder, det vill säga redan från årskurs ett, och därmed spenderar längre tid i den skolformen. Men varför allt fler yngre elever tas emot, vet inte Skolverket.

I en rapport som precis presenterats pekar myndigheten på att det är svårt att hitta förklaringar och att det därför är viktigt att kommuner själva gör sin egen analys av utvecklingen.

Även i Odensala ökar antalet elever

Emil och Linn går i årskurs åtta på Odensalaskolans anpassade grundskola. Även här har antalet elever ökat stadigt, i dagsläget går 98 elever här.

Men att allt fler söker sig hit tycker inte Emil och Linn är konstigt.

– Här är det mera anpassat. Det är mer personal, mindre grupper och mindre ljud, säger Linn.

Alla elever umgås

Den anpassade grundskolan har sina egna lokaler men sitter ihop med övrig skolverksamhet. Alla elever träffas i gemensamma utrymmen som exempelvis det som kallas Navet.

– Där kan man spela kort eller hänga med kompisar. Och en gång i månaden så fixar grundskolan gofika. Så då får vi också köpa och då brukar vi vara här hela rasten, berättar Linn.

Jämför med tidigare skolor

Båda två har tidigare gått på andra skolor. Men där fick de mindre hjälp och var mer isolerade. För dom har det därför blivit ett lyft att få gå på den anpassade grundskolan.

Anpassad grundskola

Den anpassade grundskolan är till för de elever som på grund av en intellektuell funktionsnedsättning inte bedöms kunna nå upp till grundskolans kunskapskrav.

I Sverige går i dag drygt 17 200 elever i anpassade grundskolan. Det är en ökning med 7,5 procent jämfört med föregående läsår.

Totalt utgör skolformen idag drygt 1,5 procent av alla elever.

Det är fler pojkar än flickor som går anpassade grundskolan. Det här läsåret var 67 procent pojkar.

Elever får gå vidare till anpassad gymnasieskola men blir därefter inte behörig till högre utbildning.

4 april presenterade Skolverket en ny rapport om anpassade grundskolan och att andelen elever ökar.

Källa: Skolverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.