Foto: SVT

Här vill många nyanlända stanna

Uppdaterad
Publicerad

Hela 90 procent av de kommunplacerade nyanlända från 2014 som fått uppehållstillstånd, har fått sysselsättning och stannat kvar i Åre.

26-åriga Madonna Alkaser från Syrien kom till Sverige för ungefär två år sen. Hon blev då först placerad i Mora. I juni 2015 kom hon till Åre kommun. Idag bor hon i Undersåker och jobbar som lärare vid skolan i Mörsil.

– Jag jobbade först på Ica Björnänge, sen fick jag jobb här som mattelärare och som studiehandledare i andra ämnen, säger Madonna Alkaser.

Från 2011 till och med 2015 har 320 kommunplacerade nyanlända som fått uppehållstillstånd kommit till Åre kommun.

Av de som kom 2013 bor i dag 65 procent kvar i kommunen och av de som kom 2014 har 90 procent – cirka 90 personer – valt att etablera sig i Åre kommun.

Tryggt

– Det är en liten bygd. Man blir någon och man blir sedd, det känner många är tryggt. Sen vet man att här finns det jobb så många väljer att stanna kvar, säger Lena Öqvist, projektledare Åre kommun.

Ahmed Salim har också valt att bosätta sig här med sin fru och tre barn. Han började jobba ganska direkt på Åre golf. Nu jobbar han jobbar på Norrmontage i Järpen, ett företag som tillverkar transformatorstationer till elcentraler. Ahmed anställdes förra året som målare.

– Det betyder mycket för mig att ha ett jobb, jag vill inte bara sitta hemma, säger Ahmed Salim.

EU-pengar till ”NYÅR”

Åre kommun driver projektet ”Nyanlända, en resurs i Åre kommun”.  Kommunen har beviljats 7,3 miljoner kronor av Migrationsverket från EU:s Asyl-, migrations- och integrationsfond för att vidareutveckla sin integrationsmodell. Projektet pågår till sommaren 2019.

– Genom projektet får vi möjlighet att erbjuda yrkessvenska på plats i kommunen, vilket möjliggör för småbarnsföräldrar och ensamstående med barn att kunna utbilda sig inom efterfrågade yrkesområden. Vi får också möjlighet att finansiera en resurs för tidig och preliminär validering av kunskap och erfarenhet vilket kortar ned tiden för nyanlända att komma i sysselsättning/studier, säger Lena Öqvist, projektledare hos Åre kommun.

Sett till antalet kommuninvånare tog Åre dessutom emot flest kvotflyktingar 2015 av alla kommuner i hela landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.