• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: SVT

Tufft för barn på asylboenden

Uppdaterad
Publicerad

Runt om på länets asylboenden finns många barn. Precis som de vuxna fylls deras vardag med stress, oro och frustration. Vi har träffat en terapeut som vet precis vad de går igenom.

– Det som påverkar barnens hälsa måste åtgärdas omgående, säger Nahla Al-Jonide, terapeut.

I Syrien jobbade Nahla Al-Jonide som kurator på ortodoxa skolor. Hon jobbade även med flyktingar från Irak och andra delar av Syrien. Men nu är hon själv flykting:

#flykt

– Jag upplevde deras lidande och kände med dem. Jag visste vad det var som smärtade de och kände att det upprepades hos mig. Jag började minnas allt vilket var väldigt smärtsamt, säger Nahla Al-Jonide.

Flest problem i skolan

Nahla Al-Jonide bor med sin familj på flyktingboendet Kallgården i Kall. Här har de bott cirka sju månader. Nahla Al-Jonide berättar om en tuff tillvaro med lång väntan och ovisshet inför framtiden. Hon märker också en tydlig förändring hos barnen:

– De flesta problemen finns i skolan där barnen visar på envishet och aggressivitet. Det är ett naturligt resultat för den situation som de befinner sig i.

– Ett barn som plötsligt fått genomleva svåra omständigheter och sen rycks upp med rötterna från sin hemland, sin miljö, sin familj och sina vänner och hamnar i en ny miljö. I slutändan är det ett sätt att uttrycka sig, säger Nahla Al-Jonide.

Saknas personer som förstår

Nahla Al-Jonide försöker hjälpa barnen och hon har även erbjudit sig att lösa problem som uppstår i skolan:

– Det är väldigt viktigt att det finns kuratorer och personer som förstår barnen och kan kommunicera med de. Här saknas det, säger Nahla Al-Jonide.

Inget privatliv

Precis som på andra asylboenden är det trångbott. Flera personer delar rum. Det finns ingen egen yta att vara på. Och Nahla Al-Jonide menar att integritet är väldigt viktigt även för ett barn:

– Barn har stort behov av att ha ett eget utrymme i livet. Privatlivet har de mist, säger Nahla Al-Jonide.

I direkt anslutning till asylboendet finns ingen lekplats och enligt Nahla Al-Jonide så sker sällan några aktiviteter för barnen. Det som finns är caféet och skolan:

– Skolan har blivit deras enda andningshål, säger Nahla Al-Jonide.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet