Många skador när fler åker offpist – fler faror än laviner

Uppdaterad
Publicerad

Så höga hopp och branta stup som möjligt – allt fler skidåkare åker i riskfylld terräng. Joel Söderström i Åre drogs med i en lavin vilket blev en väckarklocka för honom.

– Det finns fler risker än vad man kanske tror, säger han.

Joel Söderström är själv van friåkare. I Åre finns populära offpistområden precis utanför skidsystemet som lockar – men det finns faror med det.

– Pudret, lössnön och skogsåkningen är den största tjusningen men det är även det som är den största fienden och som man hela tiden måste beakta, säger Joel Söderström.

Kunskap om laviner har ökat

Under flera år har framförallt riskerna med laviner lyfts, och det har gjort att kunskapen om laviner har ökat.

Sedan 2013 har Naturvårdsverkets fjällsäkerhetsråd regelbundet gjort en enkät bland utpräglade offpiståkare. Den visar att fler har ett större säkerhetstänk när det gäller just laviner.

– Utvecklingen mot alltmer ansvarsfulla normer vid offpist-åkning är glädjande, säger Per-Olov Wikberg som är fjällsäkerhetsrådets samordnare.

Fler allvarliga skador utan laviner

Samtidigt har även Fjällsäkerhetsrådet noterat en annan trend. Många vill åka i brantare och svårare terräng och då uppstår ännu fler risker.

– Brant offpiståkning kan ju vara farligt av andra orsaker än laviner, säger han.

Fjällsäkerhetsrådet ser att många skadas i terrängen.

– Det är vanligt att man kör i hög fart och faller eller kör in i träd, stenar eller andra fasta föremål, och där kan det bli ganska svåra skador.

Nu hoppas samordnaren Per-Olov Wikberg att skidåkare även blir medvetna om de här riskerna.

– Ett enda misstag kan leda till ödesdigra konsekvenser. Vi behöver därför bredda diskussionen till mer än bara laviner.

Många saknar lavinutrustning

I Åre märker Joel Söderström att många ger sig ut i terrängen utan att ha tillräckligt med kunskap. 

– Rätt utrustning är a och o. Det minsta man ska ha är lavinutrustning.

Men långt ifrån alla har en sådan utrustning med sig. När SVT är i Åre ser vi flera som åker rakt ut i offpist-området med hjälm som enda säkerhet.

– Ja, jag får lite ont i magen, säger Joel Söderström.

Ökad kunskap om laviner

  • Sedan 2001 har 36 svenska skid- och snowboardåkare omkommit i lavinolyckor.
  • Merparten har omkommit utanför Sverige, främst i Alperna.
  • Ofta sker olyckorna i samband med frivilligt risktagande.
  • Sedan 2013 ser dock Naturvårdsverket att allt fler offpiståkare har ett ökat säkerhetstänk: Enligt en enkät som genomförts bland offpiståkare i tre omgångar sedan 2013 ser man att fler än tidigare avstår från ett offpiståk på grund av misstänkt lavinfara.

Källa: Naturvårdsverkets fjällsäkerhetsråd

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.