Domstolen ska nu avgöra om bolaget Bright Water Fish Sweden ska få fortsätta med planerna på en stor fiskodling vid Rödön. Foto: Arkiv

Många vill sätta stopp för fiskodlingen

Uppdaterad
Publicerad

Planerna tar sikte på en fiskodling av ansenliga mått, alldeles vid Rödöns strand. När frågan på tisdagen togs upp av mark- och miljödomstolen infann sig hundratalet sakägare som ville förhindra etableringen.

Runt Storsjöns stränder finns en uppsjö av fiskerättsägare och känner de sig påverkade av ett miljöingrepp så får de överklaga. Men det gäller att konkret visa att man faktiskt lider skada.

Det var just överklagan tisdagens förhandling i Rödöns byggdegård gällde. Normalt för de jurister som specialiserat sig på den här typen av mål, en undanskymd tillvaro. Nästan alla mål avgörs på inskickade handlingar.

Planerad fiskodling utanför Rödön

Men eftersom det nu var så många parter inblandade så valde man formen med en offentlig förhandling. En närvarande advokat representerade nu förresten 80 olika klienter.

Den första nöten att knäcka är vilka som rätteligen kan kalla sig sakrättsägare och överhuvudtaget kan för någon talan.

Men exempelvis Länsstyrelsen i Jämtland menar att exploatören Bright Water Fish Sweden. Har varit för otydlig i de handlingar som presenterats.

Bland annat har man påvisat att det finns modern miljövänlig teknik – men på inget stället slagit fast att man tänker använda sig av sådan. Menar alltså länsstyrelsen.

Sven-Ola Öhlund har jobbat i över 40 år med fiskevårdsfrågor. 2005 pensionerades han från länsstyrelsen och i dag företräder han Storsjöns centrala råd. Han nämner Dammåöringen som bara ett exempel på vad som kan hotas av den planerade odlingen.

– Om en kasse går sönder och en mängd stora fiska kommer ut så äventyrar ju det hela yngelbeståndet från Dammån, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Planerad fiskodling utanför Rödön

Mer i ämnet