Härjedalens kommuns detaljplan för Fjällvyn i Lofsdalen har överklagats av en privatperson. Nu avvisar Mark- och miljödomstolen överklagandet. Bild från Utsikten Höglandet i Lofsdalen. Foto: Nina Wenker/Destination Lofsdalen

Domstol avslår överklagande av detaljplan i Lofsdalen

Publicerad

Mark- och miljödomstolen avslår en privatpersons överklagande av Härjedalens kommuns detaljplan för Fjällvyn i Lofsdalen.

Detaljplanens syfte är att skapa 85 nya tomter för permanent- och fritidsbebyggelse på ett område i direkt anslutning till Uppvallens befintliga fritidshusområde, samt skapa möjlighet att anlägga en spårcentral för skidåkning med ett angränsande vandrarhemsboende.

Detaljplanen överklagades 2017

Den ursprungliga detaljplanen överklagades av samma privatperson 2017. Då upphävde Mark- och miljööverdomstolen kommunens beslut. Anledningen var att kommunen under detaljplaneprocessen inte hade skickat ut granskningsutlåtandet eller ett meddelande om var det fanns tillgängligt på föreskrivet sätt.

Härjedalens kommun återupptog handläggningen av detaljplanen och tog nytt beslut om detaljplanen den 28 september. Ett beslut som överklagades på nytt.

”Strider inte mot någon rättsregel”

Mark- och miljödomstolen avslår överklagandet och tycker inte att detaljplanen strider mot någon rättsregel på det sätt som privatpersonen har angett eller som framgår av omständigheterna.

Enligt domstolen har Härjedalens kommun hållit sig inom det handlingsutrymme som plan- och bygglagen medger, och kommunen anses ha gjort en godtagbar avvägning mellan motstående enskilda och allmänna intressen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.