Bilden togs på torsdagen i Ljusnedal. Foto: SVT

Uppståndelse kring myskoxen Sam i Ljusnedal

Uppdaterad
Publicerad

Myskoxen Sam som myndigheterna flera gånger försökt skrämma iväg från bebyggelsen i Ljusnedal i västra Härjedalen har återvänt. Polisen vädjar återigen till allmänheten att låta myskoxen vara ifred.

Mona Liljedahl bor i Ljusnedal och hon berättar att det nästan är kaos i byn:

– Myskoxen går här utanför och jag ser minst tolv bilar som har stannat till, en del går också ut och fotar.

August Knutsson som är lokalpolisområdeschef säger att dom som åker till Ljusnedal för att titta på myskoxen har blivit ett stort problem och han vädjar till allmänheten att hålla sig därifrån.

Kan bli irriterad

Polisen diskuterar nu med Länsstyrelsen hur man ska hantera situationen i fortsättningen och myskoxen väljer att vara kvar i byn.

Myskoxar är i grunden ett fredligt djur men i trängda lägen kan de bli irriterade. Så här står det bland annat på Myskoxcentrums hemsida:

”En enstaka myskoxe, som står upp vänd mot dig, sänker huvudet och gungar det från sida till sida, är angreppsberedd. Sista varningen är en fnysning. Kanske kommer först en kort skenattack, därefter ett anfall i mycket hög fart.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.