Två myskoxar i hägnet i Tännäs. En visar nosen, den andra bakdelen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför är myskoxarna på fjället viktiga för naturen, och myskoxarna i hägnet i Tännäs viktiga för de som lever i det vilda. Foto: SVT arkiv, Bengt-Erik Busk/SVT

Myskoxen – urtidsdjuret som överlevt

Uppdaterad
Publicerad

Myskoxen är ett urtidsdjur som överlevt både istid och en del annat, utan att själv förändras särskilt mycket.

– Varje gång jag ser en myskoxe är det som att titta in i en tidsmaskin, det är fascinerande, säger Hielke Chaudron.

Hielke Chaudron har tidigare jobbat på Myskoxcentrum i Tännäs och nu är han en av de som ska göra fältarbetet vid inventeringen.

Myskoxarna som lever i fjällen i västra Härjedalen har sitt ursprung i en flock på fem djur som vandrade hit över gränsen från Norge 1971. Plötsligt hade Sverige en myskoxstam.

Flocken på fjället har minskat

Som mest har man räknat till drygt 30 djur ute på fjället, men idag är det knappt 10 stycken.

Under åren har det ibland hänt att enstaka individer lämnat flocken och gett sig av för att söka nytt sällskap – ovetandes om att det inte finns myskoxar på andra ställen i landet.

Vandraren Brutus orsakade uppståndelse

De här vandrande myskoxarna har ibland vållat stor uppståndelse när de kommit in bland bebyggelse. Så var det för tjuren Brutus som efter mycket om och men flyttades till hägnet på Myskoxcentrum. Där lever han idag livets glada dagar och har blivit far till flera kalvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.