Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vid hjärtstopp är tiden till hjärt-lungräddning helt avgörande och med hjälp av frivilliga livräddare kan räddningsinsatsen påbörjas tidigt i väntan på ambulans” – hör mer i klippet om hur det fungerar. Foto: Eva Danielsson/SVT

Niclas är en av Jämtlands sms-livräddare: ”Kan vara långt till hjälp i glesbygden”

Uppdaterad
Publicerad

Niclas Brissman bor i Järpen och arbetar som ambulanssjuksköterska och är vice ordförande för Branschrådet för Hjärtstartare i Sverige. Nu när Region Jämtland Härjedalen har anslutit sig till systemet Sms-livräddare är han är en av drygt 1 000 länsbor som valt att hjälpa till och rädda liv.

– Vi bor ju i en glesbygd och det kan vara långt till hjälp så det här är jätteviktigt, säger Niclas Brissman.

Nu ansluter sig alltså regionen, som den tolfte regionen i landet, till systemet Sms-livräddare. Det är ett system som larmar frivilliga livräddare med HLR-kunskap till platsen för ett misstänkt hjärtstopp.

Frivilliga livräddare

När ett 112-samtal om misstänkt hjärtstopp kommer in till SOS Alarm skickas ett larm ut via appen Sms-livräddare till de frivilliga livräddare som befinner sig i närheten. Syftet är att påbörja hjärt-lungräddning så fort som möjligt och få en hjärtstartare på plats i väntan på att ambulans anländer.

– Att använda ny teknik och involvera medborgarna i kedjan som räddar liv är viktigt för att öka överlevnaden efter hjärtstopp enligt internationell forskning, säger Patrik Glantz, avtalsansvarig på SOS Alarm.

Idag finns cirka 130 000 registrerade livräddare i Sverige, varav över 1 000 i Jämtlands län.

Sms-livräddare

För att bli sms-livräddare krävs att du är över 18 år och har gått en kurs i hjärt-lungräddning. Svenska Rådet för Hjärt-Lungräddning har mer information på sin hemsidan om hur du gör HLR och vart du kan vända dig för att gå utbildning.

Mer information om Sms-livräddare finns på SOS Alarms webbplats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.