Östersunds tingsrätt dömer nio personer för inblandning i narkotikahärvan. Foto: Maria Harning/SVT

Nio döms för inblandning i omfattande knarkhärva i Östersund

Uppdaterad
Publicerad

Nio personer dömdes på måndagen för inblandning i en omfattande knarkhärva i Östersund. Ett par av dem får långa fängelsestraff.

Den man som pekats ut som huvudman döms till sex års fängelse för grov narkotikabrott.

En jämnårig man får näst längst straff: Fyra års fängelse. De båda döms för att tillsammans och i samförstånd ha tagit emot, förpackat, förvarat och innehavt 451 gram kokain. Den man som får det längsta fängelsestraffet konstateras ha sålt åtminstone 100 gram kokain.

Droghandeln har även omfattat försäljning av cannabis. Båda männen fälls för grovt brott på grund av den stora mängden narkotika.

Hittade halvt kilo kokain och kontanter

Det var i våras som polisen nystade upp härvan. Vid en av de husrannsakningar som då gjordes upptäcktes ett halvt kilo kokain och plasthandskar med kokainrester, vakumförpackare och 134 500 kronor i kontanter.

I lägenheten fanns också flera av de personer som nu dömts. Det är sammanlagt tre kvinnor och sju män som stått inför rätta för att på olika sätt ha varit inblandade i en omfattande droghandel i Östersund.

Nio av de tio dömdes på måndagen av Östersunds tingsrätt. Straffen sträcker sig från dagsböter till sex års fängelse. En kvinna frikänns helt från misstankarna om grovt narkotikabrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.