Positivt var det också bland de som togs om hand av personalen på Region Jämtland Härjedalens fältsjukhus, berättar Ylva Drevstad, projektledare för fältsjukhuset.
Arrangörerna bakom årets O-ringen valde att lägga banorna i och i närheten av de jämtländska fjällen, i stället för skogen, för att bjuda på lite annorlunda terräng. Det medförde logistiska utmaningar, men har enligt Niclas Lidström, projektledare för tävlingarna, fungerat bra.
– I all kontakt med deltagare får vi idel beröm. Vi visste att det skulle bli utmanande med logistiken men orienterare är ett tålmodigt släkte. Jag pratade med några som fått vänta i 1-1,5 timme på bussen, men det hade de räknat med, säger han.
Fler deltagare än väntat
Antalet deltagare blev över förväntan – drygt 15 600 i stället för målet på 15 000. Tävlingen har gett blodad tand hos arrangörerna.
– Nu när vi har bra kartor vill vi titta på om det kanske går att göra en tredagarstävling nästa år. Men vi får se, vi måste bland annat samråda med markägare innan, säger Niclas Lidström.
Fältsjukhus tog hand om över 200
På plats vid varje målgång har regionen haft ett mobilt fältsjukhus, utrustat med bland annat röntgenmaskin och ögonscanner.
– Jag är väldigt nöjd och glad över det duktiga team vi fick ihop som har jobbat så bra. Det här har ju avlastat de som jobbar på hälsocentraler och akuten i Östersund, men sedan har det också minskat det mänskliga lidandet. De som haft ont har inte behövt transporteras utan har i stället blivit omhändertagna på plats, säger Ylva Drevstad.
Ungefär 230 personer togs om hand varav 7 behövde gipsas.
– Det har varit jätteroligt att jobba med, inte att folk slår sig, men de har varit så glada och tacksamma, säger hon.
Såhär sa vårdpersonalen om arbetet under tävlingarna: