Niklas Edbjörk driver två krogar i Åre. Han är även engagerad i projektet ”Trygg i Åre”. Det är ett samverkansprojekt mellan främst företagare i kommunen som syftar till att göra Åre till en tryggare plats. De har bland annat arbetat för mer belysning utomhus och flera vakter på torget i Åre by, men projektgruppen har även tagit fram olika policys.
– Vi började med en policy kring alkohol och droger, säger Niklas Edbjörk.
Den handlar kort om att alkohol- och drogmissbruk ska upptäckas och stoppas på ett tidigt stadium.
Alla anställda får ett kompendium
Nästa steg för projektgruppen har varit att ta fram en policy om sexuella trakasserier. Numera har de ett kompendium som delas ut till personal som arbetar i Åre. Där står det om lagar och regler, men också vad man som medarbetare kan göra om man känner sig sexuellt trakasserad eller tror att någon annan utsätts.
– Det är en viktig fråga. Om någon känner sig utsatt så ska det fram. Målet är att alla ska vara uppmärksam och våga prata om det, säger Niklas Edbjörk.
Personal berättar om att de kan få kommentarer eller en klapp på rumpan av gäster. Vad tänker du om det?
– Händer det så tas det upp direkt. Vi har haft sådana fall och då har min personal sagt till direkt.
Enligt honom bemöter de även då gästen direkt.
– På så sätt ser även gästerna att vi jobbar mot det här.
Hoppas på förändring
Nu har ni nya gäster varje vecka, hur hanterar ni det?
– Även om vi har nya gäster varje vecka så har vi ett grundjobb här i Åre kommun, och jag tror att gästerna lär sig det ganska snabbt.
Niklas Edbjörk pekar på att sexuella trakasserier och nedlåtande kommentarer är ett problem som finns över hela samhället, inte bara inom krogbranschen.
– Det är ett problem överallt men vi försöker lyfta det. På så sätt hoppas jag att vår personal ska känna sig trygg.