Kommunfullmäktige i Östersund beslutade i dag om nya ägardirektiv till Jämtkraft när det gäller Långforsen. De nya direktiven lyder:
”Jämtkraft ska grundligt, och med en positiv grundsyn, utvärdera hur en överlåtelse av Långforsen till lokala intressen med intresse att återställa forsen kan genomföras. En renovering av det befintliga kraftverket eller nybyggnation av kraftverk i Långfors får inte inledas parallellt med detta, utan förutsätter nytt ägardirektiv.”
– Det finns ett initiativ lokalt som har hittat en tredje väg, att finansiera ett övertagande av Långforsen. Det har i sin tur startat en process där vi nu är överens om att vi ska prova detta, säger Bosse Svensson (C), fullmäktigeledamot i Östersunds kommun.
– När nu det här förslaget har kommit så säger vi, låt oss göra det då, säger AnnSofie Andersson (S) kommunalråd och styrelseordförande i Jämtkraft. Låt oss utreda vad det skulle innebära juridiskt, ekonomiskt och tekniskt.
Oklart pris
Dagens beslut innebär inte att en överlåtelse eller försäljning är klar. Nu ska det utredas och sättas ett ekonomiskt pris på Långforsen. Var det hamnar vill inte AnnSofie Andersson spekulera i.
– Det är ju det marknadsvärde man räknar ut utifrån den produktion och det resultat som en sådan här kraftstation ger under 40, 50 år som blir värdet på tillgången i bolaget, säger hon.
”Bästa lösningen”
Någon tidsram för utredningen är inte satt, men Bosse Svensson tror att Jämtkraft kommer att sälja Långforsen.
– Ja, det tror jag. Det är det bästa lösningen för Jämtkrafts varumärke och för bygden, säger han. Om arbetet görs grundligt och seriöst så blir det av och jag tror det blir riktigt bra.
Östersunds kommun är största ägare i Jämtkraft, med 98 procent av aktierna. Krokom och Åre kommuner äger 1 procent vardera. Beslutet om nya ägardirektiv tas av alla ägarkommuner.