• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Nya klimatet tvingar samebyar till anpassning

Uppdaterad
Publicerad

Renägare har länge sett hur klimatet ändras och nu har Ohredahke sameby i Jämtland börjat arbeta för att anpassa sig och renarna till de nya levnadsvillkoren.

Det berättar Sameradion & SVT Sápmi.

Ohredahke sameby i Jämtland har under ett år jobbat med en klimatstrategi, i ett sametingsprojekt. Syftet med projektet är att kunna anpassa sig till det förändrade klimatet. När Pär Mikael Åhren började med renskötsel var det sällan milt väder, nu är det milt väder varannan dag, säger han.

Klimat

Förra vintern extremt mycket snö

– Nu är det den första advent och för första gången så samlar vi med motorcyklar och fyrhjulingar så här sent på året. Och förra vintern var det extremt mycket snö, då kom det så mycket snö att renarna inte kunde beta av den anledningen. Och året innan tog vinterföret slut redan i februari, så det är inte normalt, säger Pär Mikael Åhren som är ordförande i Ohredahke sameby.

”Påverkar inte bara en generation”

– Klimatet påverkar inte bara en generation, det påverkar ju nästa generation. Och det är det som är det mest skrämmande. Jag ser hur högt vegetationen har gått upp sedan jag var barn. Då fanns det ingen björk där vi bodde i sommarvistet, men nu är det fullt med björk, säger renägaren Sture Åhren.

Behöver sprida ut renarna

Ohredahke var även en av de första samebyarna som började med att flytta renarna med lastbil mellan vinter- och sommarmarker. Problemet med det nya klimatet är att de behöver sprida ut renarna för att klara vintrarna utan att mata. Om de flyttar renarna med lastbilar så kan de inte göra det, då man man måste hålla renarna samlande så att man kan flytta alla renarna samtidigt.

Kollar på gamla flyttvägar

Därför tittar man nu på gamla flyttvägar för att kunna flytta traditionellt efter marken.

I och med projektet med klimatstrategin så betyder det även att man tittar på sin egen miljöpåverkan.

– Vi lämnar till exempel aldrig ensilage-plast kvar, vi far med allt till återvinningen. Och vi försöker hålla nere användandet av maskiner, säger Pär Mikael Åhren.

Se vad Pär Mikael Åhren och Sture Åhren säger om anpassningen till det nya klimatet i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet