– Vi ville utforska en metod för att lagra koldioxid, samtidigt som vi producerar ett material som kan användas i byggbranschen, säger Nishu Devi som är en av forskarna bakom studien.
Metoden som de använt nyttjar havsvatten, el och koldioxidgas. När elektrisk ström och koldioxidgas leds ner i havsvattnet sker en kemisk reaktion där ett fast kalkmaterial – kalciumkarbonat – bildas.
Se hur kalkmaterialet bildas i videon ovan.
Koldioxid binds när nytt material bildas
När kalciumkarbonatet bildas binder det till sig stora mängder koldioxid – upp till halva sin egen vikt. Forskarna hoppas att det här kan bli ett sätt för till exempel cementindustrin att omvandla infångade koldioxidutsläpp till något användbart.
Johan Silfwerbrand är professor i betongbyggnad vid Kungliga tekniska högskolan. Han har läst studien och tycker forskarnas vision är intressant.
– Redan i år kommer man börja fånga in koldioxid från cementindustrin i norska Brevik. Men den kommer kondenseras till vätska och sedan pumpas ner och lagras under havsbottnen.
– Då blir vi av med koldioxiden, men vi får ingen användning av den.
Behöver testas ute i verkligheten
Än så länge har forskarna i USA bara testat sin metod i labbmiljö och mer forskning krävs innan man kan slå fast att metoden fungerar ute i verkligheten.
– Det framgår till exempel inte i deras studie hur mycket energi som skulle gå åt. Det kommer krävas stora mängder havsvatten för att utvinna det här materialet, säger Johan Silfwerbrand.
Kan bli ingrediens i betong
Förutsatt att man kan hitta ett hållbart sätt att producera kalciumkarbonatet så tror han att det skulle kunna ersätta finare sand i olika sammanhang.
– Kanske inom jordbruk eller reningsverk? I viss mån inom cement- och betongbyggnad, men då i små mängder. Upp till 15 procent av blandningen kan fyllas ut av material som det inte ställs så höga krav på.