Giovanni Gaio, är på många sätt en helt vanlig man, han är i 40-årsåldern och bor i en by i norra Italien.
Men på ett definierande sätt är han väldigt ovanlig. Giovanni Gaio är en av ungefär 100 personer i världen som har superminne, även kallat hypertymesi eller Highly Superior Autobiographic Memory som det heter på engelska.
Han minns varje dag från hela sitt liv. Syndromet kännetecknas av snabbt, exakt och detaljerat minne av egenupplevda händelser som inte bleknar och blir sämre över tid.
Giovanni Gaio har deltagit i en forskningsstudie som dokumenterade hans hjärnaktivitet medan han ombads att tänka på olika minnen. Resultatet tyder på att hans hjärna egentligen inte har fler minnen lagrade än andra personer – utan att hans förmåga snarare handlar om en extremt hög kapacitet att hitta fram till dem.
Baksidor med diagnosen
Kapaciteten hos personer med superminne är begränsad till att minnas egna upplevelser, inte andra saker.
En del av de som har undersökts har rapporterat att de har haft problem i skolan. Och när andra delar av minnet testas – till exempel ordkunskap eller förmågan att känna igen ansikten – så är resultaten genomsnittliga.
Dessutom har förmågan baksidor som kan vara tunga att leva med, säger Lars Nyberg, professor i neurovetenskap.
– Man kan ju tro att det är jättebra att kunna återge allt man har varit med om. Men då tänker vi ofta på positiva saker. Men det handlar lika mycket om att komma ihåg negativa saker, säger han.
Svårt att leva i nuet
Det kan också vara svårt för personer med superminne att leva i nuet och inte distraheras av tankar på det förflutna.
– Att kunna plocka fram rätt minnen vid rätt tidpunkt är viktigt för att vi ska fungera. Men det verkar fallera här, de kan inte riktigt styra den här minnesframplockningen.
Se hela Vetenskapens värld – Jakten på minnet i SVT Play .