I SVT:s serie Historien om Sverige beskrivs hur Skandinavien koloniserades från söder och öster av olika jägargrupper för omkring 11 000 år sedan.
Modern DNA-teknik används för att visa hur de första människorna kom hit – och hur de såg ut. De sydliga jägarna var till exempel mörka i hyn och hade blå ögon, medan grupperna som kom österifrån var ljusare med mer varierad färg på hår och ögon.
Det fanns utmaningar med att göra en filmad rekonstruktioner av människor som levde på stenåldern, som i Historien om Sverige. Till exempel att det inte finns skådespelare som ser ut exakt som människorna som levde då.
Rekonstruktionen av Bredgårdsmannens ansikte gav dock en ny insyn i hur forntidens människa faktiskt såg ut.
DNA-analyser ger svar
Bredgårdsmannens kvarlevor upptäcktes i Västergötland på 1990-talet och är ett av de äldsta skeletten som har hittats i Sverige. Tack vare att hela kraniet är välbevarat har man nu kunnat återskapa mannens utseende.
Skulptören Oscar Nilsson har gett mannen ett ansikte. Han har följt DNA-analyser av skelettet, som har pågått parallellt med hans arbete. Information från analysen visar att mannen hade blå ögon, ljust hår och en hudfärg som påverkats av arvet från både sydliga och östliga jägare.
– Jag tror att hans familj och vänner skulle känna igen honom, det är jag ganska så övertygad om, säger Oscar Nilsson om den färdiga rekonstruktionen av Bredgårdsmannen.
Se när Bredgårdsmannen får sitt ansikte i klippet ovan.
Se Vetenskapens värld: Vetenskapen bakom Historien om Sverige på SVT Play eller i SVT2 måndag 20.00.