Till Framsteg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur kalkmaterialet, som kan binda stora mängder koldioxid, bildas. Foto: Håkan Lyktberg/Nishu Devi/SVT

Så kan klimatutsläpp bli byggmaterial

Publicerad

Kan våra klimatskadliga koldioxidutsläpp användas till nåt nyttigt? Ja, det tror ett gäng forskare i USA. I labbtest har de visat hur koldixidgas och havsvatten kan omvandlas till kalkmaterial.

– Vi ville utforska en metod för att lagra koldioxid, samtidigt som vi producerar ett material som kan användas i byggbranschen, säger Nishu Devi som är en av forskarna bakom studien.

Metoden som de använt nyttjar havsvatten, el och koldioxidgas. När elektrisk ström och koldioxidgas leds ner i havsvattnet sker en kemisk reaktion där ett fast kalkmaterial – kalciumkarbonat – bildas.

Framsteg

Se hur kalkmaterialet bildas i videon ovan.

Koldioxid binds när nytt material bildas

När kalciumkarbonatet bildas binder det till sig stora mängder koldioxid – upp till halva sin egen vikt. Forskarna hoppas att det här kan bli ett sätt för till exempel cementindustrin att omvandla infångade koldioxidutsläpp till något användbart.

Johan Silfwerbrand är professor i betongbyggnad vid Kungliga tekniska högskolan. Han har läst studien och tycker forskarnas vision är intressant.

– Redan i år kommer man börja fånga in koldioxid från cementindustrin i norska Brevik. Men den kommer kondenseras till vätska och sedan pumpas ner och lagras under havsbottnen.

– Då blir vi av med koldioxiden, men vi får ingen användning av den.

Behöver testas ute i verkligheten

Än så länge har forskarna i USA bara testat sin metod i labbmiljö och mer forskning krävs innan man kan slå fast att metoden fungerar ute i verkligheten.

– Det framgår till exempel inte i deras studie hur mycket energi som skulle gå åt. Det kommer krävas stora mängder havsvatten för att utvinna det här materialet, säger Johan Silfwerbrand.

Kan bli ingrediens i betong

Förutsatt att man kan hitta ett hållbart sätt att producera kalciumkarbonatet så tror han att det skulle kunna ersätta finare sand i olika sammanhang.

– Kanske inom jordbruk eller reningsverk? I viss mån inom cement- och betongbyggnad, men då i små mängder. Upp till 15 procent av blandningen kan fyllas ut av material som det inte ställs så höga krav på.

Framsteg runt om i världen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Framsteg

Mer i ämnet