Redan för två år sedan kom en rapport från Livsmedelsverket som visade att konsumenter av viltkött har högre blyhalter i blodet än vad andra konsumenter har. Rapporten ledde till att Livsmedelsverket fick i uppdrag att fortsätta studera vad det kan innebära när viltet skjuts med blyammunition.
74 jägarfamiljer runt om i Sverige fick delta i studien, däribland deltog familjer från Östersund. Kriteriet var att åtminstone en person i familjen skulle konsumera viltkött minst två gånger per månad.
Nu är studien klar och den visar att om du äter viltkött så har du förmodligen betydligt högre blyhalt i blodet än icke-konsumenter. Äter du till exempel viltkött en gång i månaden eller oftare så blir blyhalten signifikant förhöjd med cirka 30 till 50 procent jämfört med den som äter det mindre än en gång i månaden.
Kassera mer kött
Siffrorna gör nu att Livsmedelsverket går ut med nya råd när det gäller hantering av viltkött. Bäst är att inte använda bly i ammunitionen. Men används det ändå så är rådet att vara mycket mer noggrann med sårkanalen, det vill säga där skottet går in i kroppen, än vad som tidigare varit känt.
Enligt Livsmedelsverket bör man skära bort minst 10 centimeter runt sårkanalen även om köttet verkar opåverkat av skottet. Det gäller inte minst eftersom man ibland använder kött nära sårkanalen till exempelvis färs och grytbitar.
Filé okej
– Även om köttet ser opåverkbart ut finns det höga halter av bly i den del som vi vet att många använder till köttfärs och grytbitar. Att skära bort med en marginal på minst 10 centimeter till påverkat kött kring sårkanalen gör att du minskar halten av bly med upp till 1000 gånger, säger Rickard Bjerselius som är toxikolog på Livsmedelsverket.
Styckdelar som däremot ligger långt ifrån sårkanalen kan konsumeras som de är. Det gäller exempelvis normalt sett hals, lår och filé till exempel.
– Tidigare råd till barn och gravida var att undvika visst kött men den bästa lösningen är naturligtvis att detta problem löses redan i slaktboden, säger Rickard Bjerselius.
Bly
Akut blyförgiftning (höga halter bly) ger diffusa symtom som trötthet, förstoppning och dålig aptit.
Bly skadar även de röda blodkropparna och det kan leda till blodbrist.
En allvarligare förgiftning kan också medföra att man förlorar nervfunktionen i extremiteterna (t.ex. armarna), vilket kan leda till partiell förlamning.
Bly anses dock kunna skada nervsystemet även vid mycket låga exponeringsnivåer. Särskilt när hjärnan utvecklas hos foster och små barn är känsligheten stor.