Daniel Madsen i Sundsvall är jägare. Han jagar älg, rådjur och småvilt och säger så här när han får höra om Livsmedelsverkets undersökning
– Jag tänker att de har säkert rätt. Det är bly i kulor och en kulas väg genom kroppen är instabil, säger han.
Inte orolig
Själv äter han och dottern älgkött en gång i veckan ungefär. Han säger att han inte planerar att ändra sina matvanor med anledning av den nya informationen.
– Man kan aldrig vara helt säker men det är ingenting som jag i min fantasi ser som farligare än en cigarett, säger Daniel Madsen.
Analys av blodprover
De nya uppgifter som Livsmedelsverket publicerade under fredagen visar att blyhalten i blodet är högre hos de som äter mycket viltkött. Deras analys av blodprover från 250 personer visar att den som äter viltkött mer än en gång i månaden har högre blyhalter än andra. Var tredje person i undersökningen har blyhalter som gör att man inte kan utesluta skadliga effekter på njurarna. Och var tredje kvinna i fertil ålder har blodblyvärden som innebär att fostrets neurologiska utveckling skulle kunna påverkas.
Nya kostråd
I fjol gick Livsmedelsverket ut med nya kostråd när det gäller viltfärs och grytbitar sedan man mätt blyhalten i de produkterna. Råden gäller barn under sju år och gravida.
- Barn upp till sju år och kvinnor som planerar graviditet eller är gravida ska undvika den här typen av viltprodukter eller äta den högst några gånger per år. Rådet till övriga konsumter högst en gång i veckan, säger Per Ola Darnerud som är toxikolog på Livsmedelsverket.
Förslag på förbättringar
Jägareförbundet anser att problemen med blyrester i köttet kan lösas genom bättre kötthantering. Det vill säga att man skär bort mer kött än man gör vid skottrensningen, och att kanske välja en annan ammunition än vad många gör idag.
– Jag tror att det är väldigt mycket tradition och litar du på en viss produkt då är det svårt att byta, säger jägaren Daniel Madsen.
Andra orsaker?
Jägareförbundet menar också att det inte är fullständigt klarlagt om det finns andra källor än viltkött som kan ha lett till de höga blyhalterna. Till exempel omfattande skytte, handladdning av ammunition eller att man hanterar fiskesänken av bly.
Samtidigt pågår en ny, större studie av storkonsumenter av viltkött. Den väntas bli klar om ett år.