Efter noll konstaterade fall av covid-19 i länet under maj månad märks nu en ökad smittspridning i Jämtlands län. Foto: Johan Nilsson/TT

Ökad smittspridning av covid-19 i Jämtland

Publicerad

Sedan midsommar har spridningen av covid-19 ökat i Jämtland, från att länet varit nästan fritt från konstaterade fall bara veckor tidigare.

– Man kan se att covid-19 sprids i samhället. säger Lisa Fohlin, biträdande smittskyddsläkare, Region Jämtland Härjedalen.

Veckorna innan midsommar så rapporterades inga eller enstaka fall varje vecka, men från sista veckan i juni har runt 10 fall per vecka konstaterats. Provtagningar av avloppsvatten visar också på en tydlig ökning av smittspridningen mellan 1 och 8 juli.

Nu testas bara patienter som är i behov av vård, och inte alla som uppvisar symtom. Det gör det svårt att uppskatta hur omfattande smittspridningen är baserat på regionens konstaterade fall, men avloppsprover ger en uppfattning om hur det ser ut i samhället i stort.

– Det man kan säga av fallen som konstaterats och prover av avloppsvatten är att man ser en ökad smittspridning, säger Lisa Fohlin.

Inte unikt för Jämtland

Detta är inte unikt för länet, utan man ser samma trend i övriga Sverige och runt om i Europa. I Sverige liksom i Europa ligger det hittills på låga nivåer även om man kan se en ökning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.