Det är på den norra sidan om Frösö kyrka som reparationen av muren började. Men kort efter att man börjat gräva hittade man skelett.
– Vi trodde inte att det skulle finnas skelett under muren, säger Lennart Ericson, ordförande i kyrkogårdsutskottet vid Frösö församling. Vi hade tagit prover innan och inte hittat något.
När skeletten hittades kallades länsmuseets arkeologer in. Nu har runt 15 skelett hittats i flera lager. Det senaste hittades under måndagen.
– Det här är nog det äldsta skelettet hittills, berättar Anna Engman, arkeolog på länsmuseet. Det ser vi på sättet som kroppen är begravd på, med armarna vid sidan av kroppen. Det är det äldsta sättet som man begravde kristna på och det slutade man med någon gång runt 1250.
Kvinnor och män åtskilda
Även om Anna Engman inte vill säga säkert, så är skelettet troligtvis från en kvinna. Det som talar för det är att graven ligger på den norra sidan om kyrkan.
– De finaste platserna på kyrkogården var nära kyrkan och så nära söder som möjligt, berättar hon. Där lade man männen. Det här skelettet ligger på norra sidan och långt ut på kyrkogården, så mest troligt är det en kvinna med låg status.
Av fynden att döma så var också människorna på Frösön under den här tiden oväntat långa. Den förmodade kvinnan som hittades igår, var runt 175 cm lång.
– Man var nog så lång här på den tiden, säger Anna Engman. Man var bönder och åt bra mat.
Fyller luckor i historien
Anders Hansson är chefsarkeolog på Jämtlands läns museum. Han är entusiastisk över fynden.
– Nu kan vi kanske fylla i luckan mellan den gamla vikingatida offerplatsen som fanns här på 1000-talet och dagens kyrka som byggdes i slutet på 1100-talet, säger han. Ett sånt här fynd är man bara med om en gång i sitt liv.
Platsen runt Frösö kyrka är riksintressant eftersom det levat och bott människor här under lång tid. Dessutom finns rikligt med vikingagravar runt kyrkan.
Skeletten analyseras
De skelett som man hittar plockas nu upp och tas till länsmuseet för undersökning. Genom isotopprover hoppas arkeologerna få svar på ålder och kön på skeletten men också vad människorna åt och kanske varifrån de kom. Skeletten kommer sedan att återbegravas på en annan plats inom Frösö kyrkogård. Men omfattningen på fynden gör också att reparationen av muren drar ut på tiden.
– Alla tidsplaner har spruckit, säger Lennart Ericson. Dessutom kommer det nu att kosta betydligt mera pengar med alla utgrävningar.
Arbete i flera år
Men det ekonomiska bidrar staten, genom länsstyrelsen och stiftet med, så Frösö församling kommer inte att behöva stå för alla kostnader. Hela muren runt om kyrkan ska repareras och Anders Hansson är säker på att fler fynd kommer att göras.
– Vi kommer att hitta mer, men om alla skelett ska dokumenteras vet jag inte, säger han. Men det kommer att ta många år det här.