Oppositionen väckte hård kritik mot kommunens fastighetsaffär i Funäsdalen och ärendet skickades på återremiss. Nu har kommunen skrivit på ett avtal för att hyra fastigheten. Foto: Alberto Lozano/SVT

Oppositionen sa nej till köpet – nu hyr kommunen fastigheten i Funäsdalen

Uppdaterad
Publicerad

Härjedalens kommun har enligt uppgifter till SVT skrivit på ett avtal för att hyra fastigheten på Åkervägen i Funäsdalen. Hyreskontraktet börja gälla 1 november – men det är ännu oklart vad kommunen ska göra med fastigheten.

– Kommunen kommer hyra bottenplanen, en lägenhet och del av garaget, säger fastighetsägaren, Rune Wallgren.

Huset på Åkervägen 1 i Funäsdalen består av flera lägenheter och ett stor garage med flera delar. I nuläget finns det flera hyresgäster och en städfirma som hyr fastigheten – men kommunen verkar vara ivrig att flytta in så snart som möjligt.

Kommunen blir hyresgäst 1 november

Oppositionen satte tillfälligt stopp för köpplanerna på kommunfullmäktigessammanträdet i mitten av oktober, ärendet skickades på återremiss.

Det innebär att köpet av fastigheten på Åkervägen 1 behöver vänta till åtminstone december 2024. Kommunen behöver däremot inte politikernas godkännande för att hyra fastigheten – något som de kommer göra från 1 november.

Rätt till ombyggnation

Enligt hyresavtalet ska kommunen ha fått rätt att genomföra ombyggnationer av hyreslokalen för att anpassa den till tänkt verksamhet.

Enligt kommunstyrelsens protokoll vill kommunen att dagverksamheten IDAMIC ska flytta in i lokalerna och därför behöver kommunen bland annat bygga en handikappanpassad toalett. När renoveringen påbörjas är också oklart.

Nuvarande hyresgäster på adressen

Städfirman och hyresgästerna som i dagsläget utnyttjar fastigheten har blivit informerade av kommunens eventuella köp. De har ett hyresavtal på tre år som inte kan sägas upp.

– Om kommunen köper fastigheten kan de inte säga upp familjerna som bor på adressen, säger Rune Wallgren.

Nu får kommunen tillgång till en del av fastigheten för 46233,75 kronor i månaden – men SVT Jämtland har ännu ingen information vad kommunen planerar den till. Vi söker den ansvariga inom kommunen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.