En person står framför en stor svart stuga med ett tak av plåtar. Stugan har flera fönster och en veranda. I förgrunden syns grusväg och lite grön gräs. Det finns en inhägnad område på sidan med en hundkoja.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Turerna kring den fastighetsaffär i mångmiljonklassen som splittrar politiken i Härjedalen. Vad den ska användas till är i nuläget oklart. Foto: Alberto Lozano/SVT

Hård kritik mot kommunens fastighetsaffär i Funäsdalen

Publicerad

Den styrande majoriteten i Härjedalens kommun vill köpa en fastighet i Funäsdalen som oppositionen menar inte behövs.

– Man kan stoppa pengarna någon annanstans, säger oppositionspolitikern Jeanette Ek (V).

När politikerna på det senaste kommunfullmäktigesammanträdet skulle rösta för att köpa ett hus i Funäsdalen för sju miljoner kronor kände sig oppositionen tvungen att dra i nödbromsen.

– Det här är en konstig prioritering, det är oförståeligt att man vill köpa ett hus som ingen behöver just nu när man behöver pengarna för mycket annat, säger oppositionspolitikern Jeannette Ek (V).

Dagverksamheten skulle flytta in

Kommunens initiala tanke var att dagverksamheten IDAMIC skulle flytta in i huset. Förskoleplatser skulle då erbjudas på IDAMICS nuvarande lokaler på Risnäset.

Platsbristen på förskolan i Funäsdalen blev däremot inte lika stor som kommunen hade beräknat – men förhandlingar med hussäljaren påbörjades oavsett.

Oenighet bland politikerna

Nu menar en del av politikerna att IDAMICS lokaler kan bli ett café och en samlingslokal medan andra säger att det kan vara en nödlösning ifall platsbristen på förskoleverksamheten uppstår igen.

Flera oppositionspartier yrkade därför på återremiss eftersom de tyckte det var oklart exakt varför fastigheten behövs. Något som innebär att ärendet i stället kommer att avgöras på kommunfullmäktigesammanträdet i december.

Letat förskolelokal tidigare

Kommunen har letat en fastighet för en ny förskola i Funäsdalen sedan en tid tillbaka. I maj 2021 såldes en bit mark bredvid den nuvarande förskolan för ett bygge av en multihall. Det bygget blev inte av, men när kommunen ville köpa tillbaka marken för att bygga en ny förskola där var den för dyr.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.