Oro för att slitna skolor i Östersund får vänta på renovering – igen

Publicerad

Många skolor i Östersunds kommun har ett stort behov av omedelbar renovering. Det säger Patrik Gärd, rektor på Odenslundsskolan. Det som blir kvar till andra skolor är en droppe i havet, menar han.

Rektorerna i Östersunds kommunala skolor gick i taket när beslutet kom att man ska renovera Palmcrantzskolan för att sen hyra ut den till Engelska skolan. Rektorerna befarade att de åter igen skulle få vänta på renovering.

Inga löften om snabba renoveringar

Några klara besked fick rektorerna  inte efter gårdagens besked om skolsatsningar. Klart är att det inte finns några öronmärkta pengar för skolor som tillexempel Vallaskolan, Kastalskolan och Odenslundsskolan.

– Nej, säger kommunalrådet Pär Löfstrand (L). Men vi vet att behovet är stort och vi har utökat anslaget till tekniska nämnden med 10 miljoner kronor per år i tre år. Det blir sen en prioritering om var de behövs bäst.

Toaletter saknar lås

Odenslundsskolans färg flagnar, det är hål i väggar och lärarna sitter på varandra i arbetsrummet.

– Det går inte att följa skolplanen, säger Patrik Gärd. Vi ska kunna se till elevernas olika behov, men det är svårt. Elever som behöver jobba enskilt eller i liten grupp får sitta i korridorer med spring. Det handlar inte bara om ytskikt utan även om möbler och inventarier.

Se hur det ser ut i Odenslundsskolan i klippet ovan.

Vi vill ha lås på toaletterna, säger Hazel Hemlin. De har gått sönder.

Hazel Hemlin vet vad hon tycker ska åtgärdas först.

– Låsen på toaletterna måste lagas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.