Delad bild. Till vänster: Äldre par går på en gata i Östersund. Till höger: datorskärm med aktiegraf som pekar brant nedåt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hur de senaste veckornas börsoro påverkar de kommunala pensionskassorna. Foto: Björn B Schäfer/SVT

Oro på börsen – så påverkas pensionen i Jämtlands läns kommuner

Publicerad

Oron på världens börser har gjort att många har börjat fundera på om pensionspengarna kan komma att påverkas. Vi frågade Östersunds kommuns finanschef om läget för den del av pensionen som kommunen förvaltar – tjänstepensionen.

Sedan USA:s president, Donald Trump, sjösatte tullar mot omvärlden har börskurser världen över satt ekonomin i gungning. Sparande i privata aktiefonder har sjunkit kraftigt i de flesta fall.

Mindre andel aktier

Men hur går det med de fonder som innehåller kommunernas pensionspengar? Vi ställde frågan till Östersunds kommuns finanschef, Erik Sundberg.

– En nedgång känns aldrig bra men vi har en väldigt försiktig placeringsinriktning. Det är bara 30 procent av portföljen som utgörs av aktier.

”Toppar och dalar”

Östersund sköter sina pensionspengar i egen regi men det skiljer mellan kommunerna. I Strömsund har man valt en annan lösning.

– Toppar och dalar måste man tåla men vi har ingen egen förvaltning av pensionspengarna, utan använder oss av kommunernas gemensamma pensionsstiftelse, där också Åre kommun är med, berättar Veronica Hjorter Stenklyft, som är ekonomistrateg i Strömsunds kommun.

Pensionsåtagande

Men man behöver inte vara orolig för att pensionerna ska påverkas av börsnedgången. Alla kommuner och arbetsgivare, oavsett storlek, har ett så kallat pensionsåtagande, säger Emelie Värja, som är chefsekonom på Sveriges kommuner och regioner, SKR.

– Man behöver inte oroa sig. Det är redan bestämt vad som ska betalas ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.