Foto: Olympic Television Archive Bureau

OS-frågan snabbutreds

Uppdaterad
Publicerad

I förra veckan kom besked om att SOK tillsatt en snabbutredning för en OS-ansökan från Stockholm-Åre år 2022. Östersund hoppas kunna komma med i OS-planerna igen, men chanserna är små.

I början av juni lanserade SOK iden om ett vinter OS i Stockholm med alpina grenar i Åre. Östersund finns inte alls med i planerna längre, med motiveringen att spelen ska vara så  koncentrerade som möjligt.

I förra veckan fick Jöran Hägglund i uppdrag att snabbutreda förutsättningarna för ett vinter-OS 2022, men Stockholm som bas. Att inte ta med Östersund vore konstigt tycker Östersunds kommunalråd.

OS-frågan

– I uppdraget står det ju att man ska titta på ekonomin, och det vore väl dumt att inte ta tillvara på de investeringarna som vi har gjort här, säger AnnSofie Andersson (S), till SVT Jämtlandsnytt.

Bakom uppdraget att utreda möjligheterna för ett vinter-OS, står förutom Sveriges Olympiska Kommittée även Riksidrottsförbundet. Ordförande i Riksidrottsförbundet är Karin Mattson Wejber. SVT träffande henne i Östersund:

– Det är klart att det känns konstigt, säger Karin Mattsson Wejber. Östersund är en jättefin vinteridrottsstad, men det som drar stora kostnader är hotell, invigningsarenor och den typen av infrastruktur. Vi måste också se på nyttan av sådana anläggningar efter ett olympiskt spel.

Östersund må vara en vintersportstad men att ha OS på tre orter skulle bli för spritt och riskera att bli för dyrt, menar idrottsrörelsen. Ekonomin är en av frågorna som förre länsbon, Jöran Hägglund, har fått i uppdrag att utreda:

– Uppdraget som den samlade idrottsrörelsen ställt sig bakom är att om Sverige ska genomföra ett vinter-OS så ska det vara kostnadseffektivt, säger Jöran Hägglund till SVT. Det betyder att minimera antalet OS-byar, mediecenter och så vidare och koncentrera spelen till två orter.

– Men jag ska träffa Östersunds kommun och lyssna på deras kunskaper och hoppas även kunna dra nytta av det, även om inte spelen läggs i Östersund, säger Jöran Hägglund.

– Det tycker jag är positivt, säger AnnSofie Andersson. Jöran känner ju väl till förutsättningarna som finns i Östersund och i hela länet.

Jöran Hägglund var tidigare Centerpartistisk landstingspolitiker i Jämtland och har arbetat som statssekreterare i Näringsdepartementet. Han har varit bosatt i Brunflo.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS-frågan

Mer i ämnet