Delad bild. Till vänster en bild på Östersunds kommunflagga som vajar i vinden. Till höger en bild på kommunchefen Anders Wennerberg. Han har kortklippt hår, svarta runda glasögon, vit skjorta och mörk kavaj. Han sitter i ett rum med beiga draperier bakom sig.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När det blir tvärbroms i befolkningstillväxten kommer kampen om arbetskraften att hårdna – rejält. Det menar Östersunds kommundirektör som säger att kommuner kommer behöva slåss med varandra om arbetskraften. Foto: Fredrik Lundmark/SVT

Östersund redo att slåss om arbetskraften: ”Finns inget annat sätt att lösa det på”

Uppdaterad
Publicerad

Trots att SKR pekar på drastiskt lägre befolkningstillväxt och att kommuner därför måste revidera sina planer så står Östersunds mål fast: Kommunen ska bli 75 000 invånare.

– Vi kommer öka men det kommer gå lite långsammare ett tag, säger kommundirektör Anders Wennerberg.

Nyligen kom SKR med en ny analys som visar på en rejäl inbromsning i befolkningstillväxten. SKR har därför uppmanat kommuner att revidera sina framtidsplaner.

Och Östersunds kommun är en av de kommuner som nu gör just det. Till exempel ser kommunen över sina förskole- och skolplaner.

Samtidigt har kommunen som mål att fortsätta växa. Målet är att kommunen ska gå från dagens dryga 64 000 invånare till 75 000 invånare år 2040.

– Vi tillhör de kommuner som kommer att växa trots allt, säger kommundirektör Anders Wennerberg.

Lägre siffror enligt SKR:s prognos

Målet om att bli 75 000 invånare kan dock låta lite väl optimistiskt. Inte minst med tanke på att SKR:s prognos visar på en betydligt mer blygsam tillväxt. Enligt den kommer Östersund vara 66 000 invånare år 2033.

– Det är betydligt mer defensivt än vad vi tänkt oss och hoppas på, säger Anders Wennerberg.

Så hur kommer det sig då att Östersund ändå tror sig kunna nå sitt utsatta mål?

Ja, enligt kommundirektören handlar det om att många nya jobb planeras i kommunen, till exempel satsningarna utanför Torvalla där Ecodatacenter ska bygga. Därför måste invånarantalet öka, menar kommundirektören.

Du låter optimistisk?

– Jag är optimistisk. Nu är det mitt jobb också men jag tror ärligt på att vi kommer att växa.

Enligt Anders Wennerberg kommer kampen om arbetskraften att hårdna. Hör mer om det i videon ovan.

Annika Wallenskog med långt, blont hår gestikulerar med sin hand i en inomhusmiljö. Bakgrunden visar en modern byggnad med stora fönster och växtlighet, vilket skapar en ljus och öppen atmosfär. Personen är klädd i en svart tröja med mönster.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Många kommuner i hela landet vill öka sin befolkning, men enligt SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog kan det bli svårt. Foto: Fredrik Lundmark, David Winnerstam/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.