Närbild på personen Sara Larsson med östersund och storsjön som bakgrund

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Projektledaren Sara Larsson berättar om resultatet, framtiden och varför räkningen av ödehus är viktigt. Foto: Dzintra Dumbre, SVT

Region Jämtland Härjedalen har satsat miljoner för att locka fler fastboende till länet

Uppdaterad
Publicerad

Under fyra år har regionen Jämtland Härjedalen satsat närmare 39 miljoner kronor för att locka fler att flytta till länet.

Projektledaren Sara Larsson anser att de har skapat goda förutsättningar för fortsatt arbete med frågan, däremot har det sina utmaningar utanför projektformen.

Projektet En attraktiv region avslutades vid årsskiftet och har kostat närmare 39 miljoner kronor. Under det fyraåriga projektet har man bland annat utvecklat interna IT-system, skapat nätverk med ambassadörer och några kommuner har även räknat ödehus.

– Det vi noterade tidigt i projektet är att folk vill flytta till länet, men de vet sällan till vilken kommun, säger Sara Larsson, projektledare Region Jämtland Härjedalen.

För att fånga upp personer som är intresserade av att flytta till länet, skapades till exempel en gemensam webbplats och portal som heter Ta steget.

– Genom portalen kan vi hantera flyttförfrågningar tillsammans, och det är en av de synligaste och tydligaste resultaten vi har av projektet.

Över 400 nyinflyttade

Projektets mål var bland annat att attrahera och behålla nya invånare. Det har också bidragit till att 444 hushåll har flyttat till regionen under projektets gång.

– Västkusten vill folk tydligen inte bo på, det är vi glada för.

Förutom från folk på västkusten är flyttintresset som störst, enligt Sara Larsson, bland personer från Uppsalatrakten, i storstadsregionerna och från närliggande län.

– Oavsett var personerna kommer ifrån, har vi sett att social integrering är viktigast för nyinflyttade.

Under projektets gång skapade man ett ambassadörsnätverk på 200 personer som en åtgärd för att bland annat hjälpa nyinflyttade med social integrering.

Utmaningar för arbetet framåt

Enligt Sara Larsson är både regionen och kommunerna intresserade av att förvalta vidare arbetsprocessen och de system projektet har skapat. Däremot finns inte samma ekonomiska förutsättningar nu när projektet är avslutat.

– Drömmen vore att ha en stor påse pengar, men nu får vi jobba mer småskaligt och fortsätta samverka framåt, säger Sara Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.